Прослављена слава храма Светог Илије на Лукавици

Tagged:

Литургијом, коју је у цркви Светог пророка Илије на планини Лукавици, служило свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и традиционалним црквено-народним сабором, прослављен је празник Светог пророка Илије, храмовна слава светиње на Никшином киљену.

Литургију су служили: протојереји: Предраг Шћепановић, парох подгорички и директор нашег Радија, Василије Брборић, парох жупски и никшићки, Илија Зејкановић парох загарачки и јерођакон Владимир Палибрк, докторант на Петроградској духовној академији.

О празнику Светог пророка Илије, коме су храм на планини Лукавици, братски и сложно, подигла племена Пипери, Жупљани, Ровчани, Морачани и Загарчани бесједио је свештеник Предраг Шћепановић.

Вјерни народ приступио је светом причешћу, а освештан је и преломљен славски колач и жито који су ове године припремили Загарчани, домаћини славе. У име домаћина сабрање је поздравио др Велизар Велимировић, предсједник Одбора за изградњу загарачких цркава.

Дио славског колача и обавезу да наредне године приреди илинданско славље, у име племена Ровчана, преузео је Веселин Јовановић.

Сабрање је настављено уз трпезу љубави, а припремљен је и пригодан програм у којем су учествовали: гуслари Крсто Анђелић, Стеван Вујачић, Жељко Бугарин, пјесници Радован Радовић, Љубисав Бијелић Морачки и Момо Миликић, епски пјесник Борислав Голубовић, глумац Гојко Бурзановић и хармоникаш Богдан Бугарин.