На Илиндан прослављена слава храма Светог Илије у Вељем Селу у Мркојевићима код Бара

Tagged:

IMG_4868На празник Светог пророка Илије Тесвићанина прослављена је слава храма његовог имена у Вељем Селу у Мркојевићима код Бара. Литургију је одслужио један од назнаменитијих руских свештеника овог доба протојереј Димитриј Смирнов, старјешина храма Светог Митрофана Вороњешког у Москви, а саслуживао му је надлежни парох протојереј Јован Пламенац.

У литургијској бесједи, протојереј Димитриј Смирнов је подсјетио да је први храм саграђен у Русији, још прије хиљаду година, био посвећен Светом пророку Илији.

Илинданско сабрање у Вељем Селу је традиционално. У том крају не живи ни један православни човјек, сви његови житељи су муслимани. Али, ови муслимани су чувари храма Светог пророка Илије. Они су радили на њему када је, деведесетих година, обновљен, купили су звоно за њега... Сваке године муслимани овог краја учествују у илинданском сабрању код цркве Светог Илије у Вељем Селу.

Након што је благословио славски колач који је, као и послужење за сав народ окупљен на овом сабрању, припремила литургијска заједница при храму Свих Светих на Великом Пијеску, протојереј Јован Пламенац је поздравио присутне, а посебно овдашње муслимане који су, као и сваке године раније, док траје Литургија чекали испод једног дуба поред цркве, нагласивши „да смо сви Божија створења и да нас Бог воли истом љубављу, том једином коју има".

„Бог нема двије љубави, једну за ове, другу за оне. Он нас воли истом љубављу, којом нам је оставио и путоказ у Царство небеско - Свето Јеванђеље, и којом нас чека да тај Његов путоказ својим животом испоштујемо", казао је протојереј Јован Пламенац.

Кумства наредне славе храма Светог пророка илије у Вељем Селу, 2017. године, прихватила се такође литургијска заједница при храму Свих Светих на Великом Пијеску.