Митрополит Амфилохије и Епископ Кирило на Илиндан служили Литургију у цркви Ружици на Сињајевини

DSC_5504Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ диоклијски господин Кирило служили су на празник Светог пророка Илије са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Острошког, у народу познатом као црква Ружица, на Сињајевини.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика Кирило је подсјетио да је Свети пророк Илија живио у вријеме након смрти цара Соломона, када се велико израиљско царство подијелило на два дијела. Након причешћа вјерних храм је опходила Литија, а она је благосиљан славски колач.

Служен је и помен краљу Николи, који је Бјелопавлићима дао Сињајевину као њихов катун, бјелопавлићком прваку тога из друге половине 19. вијека попу Ристу Бошковићу и педесет и тројици Бјелопавлића који су на Сињајевини своје животе положили за одбрану вјере и слободе.

Епископи су вином прелили гробове сахрањених у црквеној порти, а Митрополит Амфилохије се вјернима обратио бесједом у којој је рекао да нашем народу данас недостаје један пророк Илија.

Владика је подсјетио да су и у вријеме пророка Илије били богови рата.

„А данас - коме Богу служи НАТО пакт? То је Хермес, онај древни Хермес, и Молох - богови насиља и тираније, отимања од других, убијања, грађанских ратова", упозорио је Митрополит Амфилохије и као примјере навео данашње догађаје у Малој Азији, Украјини, на Косову и Метохији, и широм наших земаља деведесетих година.

Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави чији домаћин је било Удружење Бјелопавлића „Бијели Павле", чији предсједник Миленко Шарановић је поздравио архијереје, свештенство и све госте славског сабрања.

Изведен је и пригодан празнични програм у којем су учествовали етно-појци и народни гуслари.