Представљен пјеснички првенац професора Радинка Крулановића

Tagged:
  • Наслов: Radenko Krulanovic
  • Албум: Katedra
  • Година: 2016
  • Величина: 63:12 минута (10.85 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Одавно један културни догађај у Никшићу није изазвао толику пажњу публике као што је то било приликом промоције књиге „Тишином ти говорим" професора Радинка Крулановића из Никшића.

Крулановић је један од оних професора никшићких средњих школа, који су се 2004. године успротивили преименовању српског језика у Црној Гори и због тога остали без посла и услова за егзистенцију.

Књига је представљена, у препуној сали Црквено-народног дома Светог Василија Острошког, у четвртак 21. јула 2016, а промоција је, осим љубитеља писане ријечи и стихотворенија, окупила и све оне који памте жртву никшићких професора и њихову борбу за очување српског језика, српског имена и идентитета у Црној Гори.

О Крулановићевом пјесничком првенцу, а у питању је збирка поезије, подијељена у цјелине: „Тишином ти говорим", „Лирске слике" и „Електризам", говорили су: протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, пјесникиња Милица Бакрач и књижевни критичар Желидраг Никчевић, иначе рецензент промовисане књиге.

На крају промоције обратио се и аутор, захваливши учесницима у представљању његове пјесничке збирке, као и свима који су помогли да ово остварење угледа свјетлост дана. Овом приликом казао је своју пјесму, која се не налази у тек објављеној збирци, а посвећена је суграђанима-саборцима, који су учествовали у протестним шетњама у одбрани српског језика у Никшићу.

Вече је водила и стихове из збирке говорила Љубица Зукановић. Организатор промоције била је Црквена општина Никшић.

Издавач књиге „Тишином ти говорим" су „Штампар Макарије" из Београда, „Ободско слово" из Подгорице и „Херцеговина издаваштва" из Требиња.