Црквено-народни сабор у Зминици код Жабљака

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Сисоја Великог, у уторак 19. јула 2016, Свету Архијерејску Литургију, храму Светог великомученика Георгија у Зминици у Шаранцима код Жабљака.

Преосвећеном Епископу је саслуживало бројно свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Литургијским сабрањем, у којем је учествовао вјерни народ Жабљака и они који су поријеклом везани за дурмиторски крај, почео је црквено-народни сабор, који су, поводом годишњице од освећења храма, организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквени одбор храма Светог Георгија у Зминици.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, истичући да је овај храм под заштитом и покоровитељством Светог великомученика и побједоносца Георгија, али не само овај храм, него и цио дурмиторски крај и гора Дурмитор, која, такође, личи на храм, јер је величанствена и узвишена.

На празник Преподобног Сисоја Великог прошле године освештан је храм у Зминици, па се тај дан прославља као друга слава, други дан сабора, осим Светог Георгија.

По одслуженој светој служби Божјој освештан је и преломљен славски колач. Домаћин славе био је Небојша Бојовић.

Потом је, у присуству бројног народа, откривена биста Вукосаву - Вуку Бојовићу, познатом умјетнику и дугогодишњем директору зоо врта у Београду, иначе поријеком из Зминице.

У порти храма Светог Георгија, који је посвећен заштитнику шаранског племена и братства Бојовића, а који је подигнут заслугом и прилозима његових ктитора, братском љубављу и слогом овог познатог братства, те помоћи бројних хришћана из других племена и крајева, уприличена је трпеза љубави и пригодан културно-умјетнички програм.