Промоција књиге „Велика – велика по вјековној патњи“

Tagged:

Књига „Велика - велика по вјековној патњи", аутора Бранка М. Пауновића, представљена је у Полимском музеју у Беранама, у понедјељак 18. јула 2016.

У представљању овог веома значајног и драгоцјеног дјела учествовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је напоменуо да је историја Велике кроз све вјекове турског ропства, а и касније, обиљежена мучеништвом. Ово мјесто, недалеко од Чакора, и горштаци који су у њему живјели, заслужује пуну пажњу историчара и етнолога, а оно што је мотивисало велики број аутора да пишу о Велици, према мишљењу Преосвећеног Епископа Јоаникија, јесте, ипак, жртва Велике и Величана, односно онај ужасни злочин који се 28. јула 1944. догодио у овом малом планинском селу, а који је извршила „Принц Еуген" дивизија у чијем саставу су биле комшије исламске и католичке вјере.

Жртва величких мученика мотивисала је велики број људи од знања и пера да, са разних аспеката, освијетле Велику и њену вјековну патњу. Међу њима је и аутор Бранко Пауновић.

„Ми ћемо, ако Бог да, дошло је вријеме за то, а благодарећи г.-дину Пауновићу и осталим ауторима који су писали о Велици и величком страдању, сав овај материјал и ове књиге користити када будемо поднијели Светом Архијерејском Сабору наш предлог за канонизацију величких мученика и новомученика", истакао је Његово Преосвештенство владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, оцјењујући да је г.-дин Пауновић дао велики допринос, како овим дјелом, тако и цјелокупним залагањем и радом.

У представљању књиге учествовали су: академик Миомир Дашић, Будо Симоновић, проф. др Драгомир Кићовић, Тодор Живаљевић Велички, Раденко Ивановић, Велимир Бошковић, преживјели свједок, те аутор Бранко Пауновић.