Прослављени Свети царски мученици Романови

Tagged:

Поводом ктиторске славе Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу - празника Светих царских мученика Романових, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у четврту недјељу по Духовима, 17. јула 2016, Свету Архијерејску Литургију у никшићкој Саборној цркви.

Саслуживало је више свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине и пјевница Саборног храма.

Ријечима архипастирске бесједе празник и ктитирску славу честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да су Свети цар Николај, царица Александра и њихова дјеца Олга, Татјана, Марија, Анастасија и царевић Алексеј, пострадали на данашњи дан, а ми их молитвено помињемо и прослављамо као светитеље и ктиторе овог светог храма.

Ктиторска слава никшићког Саборног храма је, према Владикиним ријечима, лијеп повод за сјећање на све оне који су се уградили у ову дивну светињу, прије свега, на јунаке са подручја Црне Горе и Херцеговине, који су своју крв пролили за ослобођење отачаства, ослобођење цијелог српског народа, за његово ослобођење и уједињење.

Владика је, потом, са свештенством и сабраним народом, одслужио парастос ктиторима, свештенослужитељима и добротворима Саборног храма у Никшићу. У молитвама пред Господом поменути су и страдалници из рода нашег који су своје животе положили за Крст Часни и слободу златну.