Сабор у славу Светих првоврховних апостола Петра и Павла

Tagged:

Петровдански црквено-народни сабор, који се, у славу Светих апостола Петра и Павла, традиционално организује у мјесту Видрован код Никшића, одржан је у суботу 16. јула 2016.

Сабрање је почело Светом Архијерејском Литургијом, коју је, у храму Светог Николаја Мирликијског, служио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије уз саслужење више свештеника никшићког намјесништва и уз молитвено учешће вјерног народа.

Након свете службе Божје Петровданска литија вјерног народа, предвођена Преосвећеним владиком и свештенством, прошла је кроз један дио Видрована уз читање светог Јеванђеља и молитви за здравље и напредак житеља овог мјеста и васколиког свијета.

По повратку у храм сабраном вјерном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Он је казао да је у времену, какво је ово наше, када се бришу разне вриједности потребно водити рачуна о корјенима и традицији, а нас су наши преци, према Владикиним ријечима, научили да чувамо вјеру и будемо вјерни Часном крсту Христовом, Његовим светињама, храмовима, вјерни нашим прецима који су крв своју проливали за вјеру, отачаство, част и образ.

На мјесту садашњег храма Светог Николаја Мирликијског некада је била древна црква Светих Јоакима и Ане, још од времена Немањића до уназад стотињак година. Та црква је штитила вјеру православну, чувала домове, изливала благослов на породице, овдје је корјен Угреновића, старе властеле из доба Немањића, чије расељене породице и до данас славе Светог Јоакима и Ану, подсјетио је Владика, напомињући да би зато било Богу угодно овој цркви вратити стари назив и стару славу.

О историји цркве на Видровану говорио је надлежни парох протојереј-ставрофор Драган Крушић. У име Црквеног одбора обратио се Драган Међедовић, предсједник, а у име потомака Угреновића Милија Пантовић.