Дио моштију Свете Февроније на њен празник свечано пренијет из манастира Ждребаоника у подгорички Саборни храм

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 19:22 минута (3.33 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_4499Свечани пренос дијела моштију (лобања) Свете преподобномученице Февроније из манастира Жребаоника у подгорички Саборни храм Христовог Васкрсења обављен је данас.

Светом службом на празник ове велике светитељке началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва, и уз молитвено учешће вјерног народа.

Након Свете архијерејске литургије у подгоричком Саборном храму, Владика је у славу Божију и поводом празника Свете Февроније благосиљао славски колач.

На крају богослужења Митрополит Амфилохије је казао да је данашњи догађај од изузетне важности, након освећења подгоричког храма најважнији који се збио у престоном граду Црне Горе.

Монахиња Февронија из обитељи манастира Ждребаоника казивала је вјерном народу житије Свете Февроније.

Благословом Митрополита Амфилохија у подгоричком Саборном храму ће ускоро бити формирана омладинска хришћанска заједница која ће носити светитељкино име.

Данашњим преносом моштију Свете преподобномученице Февроније послије неколико година раздвојености, двије светиње - дио њених и моштију Светог Теодора Стратилата су се поново нашле заједно на једном мјесту, овог пута у кивоту подгоричког Саборног храма.

Двије светиње веже и дубока историјска повезаност са градом Подгорицом, јер према историјским подацима мошти Светога Теодора Стратилата и Свете преподобномученице Февроније заједно су боравиле  још у древном манастиру Светога апостола и јеванђелиста Марка који се налазио на тлу данашње Подгорице (Драч) и у том манастиру су чуване вјековима.

Такође, постоје индиције, да је мошти Свети Сава донио и поклонио манастиру Светог Марка, који је основао у мјесту рођења свога оца, и по мишљењу многих историчара у њега је тада смјестио сједиште Зетске епископије.

Но, по разрушењу и пустошењу манастира, улогу чувара ове двије светиње, као и многих других манастирских, преузела је часна старосједилачка - подгоричка муслиманска породица Ђечевића, који су се уселили у остатке тог древног манастира, те је на тај начин вјековима ове светиње брижно и побожно чувала - непоколебљиво, кроз разна тешка времена.

Благодарећи породици Ђечевића и часном оцу покојног Халита Ђечевића, око 1900. године минулог вијека мошти су предате Митрополији црногорско-приморској.Тако су мошти Светога Теодора Стратилата боравиле једно вријеме у Цетињском манастиру, све до освештања Саборног храма Христовог Васкрсења, када су поново враћене у Подгорицу.

Мошти Свете преподобномученице Февроније пренијете су за једно вријеме у Манастир Ждребаоник и ту су почивале све до данас, када су се опет вратиле у Подгорицу, у новосаздани Саборни храм Христовог Васкрсења.