На празник Педесетницу у Ираклиону на Криту обиљежен почетак Свеправославног сабора

article_25953_132237Литургија у Цркви Светог Мине у Ираклиону, чији су делови служени на пет језика православних патријаршија, означила је свечани почетак заседања Свеправославног сабора. Преко спољних звучника с цркве у Ираклиону могао се чути грчки, румунски, пољски, чешки, као и српски језик, будући да је Српска православна црква, једина од помесних цркава које су имале озбиљније примедбе на организацију Сабора, ипак, дошла на заседање.

Од пет помесних православних цркава које су јавно затражиле одлагање Свеправославног сабора, једино је СПЦ послала своју делегацију предвођену патријархом српским Иринејем на Крит, желећи да евентуалне несугласице реши на самом заседању. То ће имати прилике да отпочне већ данас, када у Колимбарију, недалеко од града Хање, почиње радни део заседања.

Богослужење на велики хришћански празник, Педесетницу, када се слави Силазак Светог духа на апостоле и установљење православне цркве, предводио је васељенски патријарх Вартоломеј уз саслуживање првојерараха девет помесних цркава и њихових ђакона. У беседи на литургији, васељенски патријарх, који је и председавајући Светог и великог сабора, истакао је да су на Педесетницу, дан јединства, поглавари помесних цркава уједињени у вери и светим тајнама кроз заједничко литургијско служење.

- Јединство православне цркве и њених верника представља нашу мисију. Наше црквено јединство нема форму федерације, нити се изводи из окупљања око неке смртне фигуре, попут источног папе у овом случају. Оно произлази из наше заједничке вере, која је једнака са спасењем, вечним животом - рекао је патријарх Вартоломеј, којег често с дозом ироније и пребацивања називају „источним папом".

Васељенски патријарх, који је беседу говорио на грчком језику, поздравио је поименце све присутне поглаваре помесних православних цркава. На званичном сајту Васељенске патријаршије, међутим, јуче по подне објављен је овај његов говор о Педесетници, али се у поздраву на почетку наводе и патријарси који нису били присутни јуче у цркви и који не учествују на Сабору: руски Кирил, бугарски Неофит, грузијски Илија и антиохијски Јован.

Литургији је присуствовао и председник Грчке, Прокопис Павлопулос, који је после богослужења угостио поглаваре православних цркава на ручку.

У Цркви Светог Мине јуче су углавном биле високе званице и архијереји и делегати православних помесних цркава који учествују на Сабору. Цео плато око цркве био је затворен, а иза полицијских ограда стајало је тек неколико десетина верника који су богослужење могли да чују преко спољног звучника. Уочи почетка литургије све улице око цркве биле су затворене за саобраћај. Пролаз је био дозвољен само службеним возилима која су у цркву довозила православне делегације и особље које се брине око организације Сабора.

Пред долазак грчког председника, испред богомоље био је постројен почасни вод грчке војске, који је улазак првог човека земље у цркву поздравио громогласним певањем државне химне.

Делић традиције земље у којој се одржава Сабор могли су да упознају и архијереји православних цркава. За њих је после литургије, у порти иза цркве светог Мине, приређен кратки уметнички програм: фолклорне игре с Крита.

Иначе, патријарси и епископи на Ираклион су стигли бродом на којем су и преноћили вече уочи литургије.

Jелена Чалија

Извор: Политика