Празник Силаска Светог Духа на Апостоле молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу

Tagged:
  • Наслов: Otac Nikifor Milovic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 8:57 минута (1.29 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле - Тројчиндан, у недјељу 19. јуна 2016, молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургијом је началствовао архимандрит Никифор Миловић, секретар ЕУО Епархије будимљанско-никшићке уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва никшићког.

Након прочитаног светог Јеванђеља, сабраном вјерном народу, који је у великом броју присуствовао празничном богослужењу, бесједио је о. Никифор. Он је казао да је овај дан, послије Васкрса и Рођења Господа нашег Исуса Христа, највећи празник наше Цркве, чији се први спомен налази још у Старом завјету.

Велики број вјерника причестио се Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

Потом је одслужена Вечерња молитва са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духа да се, као на дан даровања Светог Духа апостолима, у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрјепљења у богоугодном животу.

Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвијеће, по угледу на страозавјетни јеврејски обичај о празнику "седмица", пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник.

Вјенчићи, који се плету, током Вечерње молитве на Педесетницу, носе се кући и стављају на зид поред иконе и кандила.