Порука Патријарха Кирила предстојатељима и представницима помјесних Православних цркава сабраним на Криту

КирилПатријарх московски и све Русије Кирил упутио је поруку предстојатељима и представницима помјесних Православних цркава сабраним на Криту:

 

Његовој Светости Вартоломеју,
Архиепископу Константинопоља - Новог Рима
и Васељенском патријарху
Свјатјејшим и Блажењејшим предстојатељима
светих Божијих Цркава,
архипастирима, пастирима, монаштву и вјернима,
сабраним на острву Криту

 

Свјатјејши Вартоломеје,

Ваше Светости и Блаженства,

Преосвећена сабраћо архипастири,

часни представници помјесних Православних цркава,

 

Срдачно вас поздрављам у име Руске православне цркве, у име православних вјерника у Русији, Украјини, Белорусији, Молдавији и другим земљама, који чине многобројну паству Московске патријаршије.

Браћо, сви ми смо једно Тијело Христово (1. Кор 12, 27). Бесцјен дар јединства добили смо од самога Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа. Чување овог дара један је од наших главних задатака и директна заповијест Спаситељева (Јн 17, 21).

Не збуњујмо се чињеницом да су ставови сестринских Цркава о сазивању Светог и великог сабора подијељени. По ријечима светог апостола Павла, „треба и подвајања да буду међу вама, да се покажу који су постојани међу вама" (1. Кор 11, 19). У данима припреме за Сабор ове разлике су се пројавиле у пуној мјери, али не смијемо им дозволити да ослабе Богом заповијеђено јединство, да прерасту у међуцрквени сукоб и унесу подјеле и смућеност међу нас. Ми смо и даље једна православна породица и сви заједно носимо одговорност за судбину светог Православља.

Дубоко сам увјерен да су Цркве - и оне које су одлучиле да дођу на Крит, и оне које су се уздржале од тога - донијеле своје одлуке по савијести, и зато морамо поштовати позиције свих њих.

Руска православна црква је увијек исходила из увјерења да се глас ниједне од помјесних Цркава - малих и великих, древних и нових - не смије занемарити. Одсуство сагласности Антиохијске цркве да се сазове Сабор значи да нисмо достигли свеправославни консензус. Не можемо игнорисати ни гласове Грузијске, Српске и Бугарске цркве, које су предложиле одлагање Сабора за каснији датум.

Вјерујем да, уколико има добре воље, сусрет на Криту може бити важан корак ка превазилажењу неспоразума. Он може дати свој допринос припреми тог Светог и великог сабора, који ће објединити све помјесне аутокефалне Цркве, без изузетка, и бити видљива пројава јединства Свете Православне Цркве Христове, за шта су се молили и очекивали наши блаженопочивши претходници.

Увјеравамо вас да ће наше молитве бити са вама у данима рада који вам предстоји.

 

С пуно љубави у Христу,

+Кирил,

Патријарх московски и све Русије

 

Са енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: mospat.ru/en