Интервенције Митрополита Амфилохија у раду Светог и Великог сабора на Криту

afixi-aithousa-4 1Послије предлога српског патријарха Иринеја да се на Свети и Велики Сабор позову Православне Цркве које су раније отказале своје учешће на истом, те да узму учешћа у литургијском саслуживању на празник Педесетнице, дан прије почетка званичног засиједања Сабора, својим предлогом васељенском патријарху Вартоломеју обратио се данас и митрополит црногорско - приморски Амфилохије.

Високопреосвећени митрополит Амфилохије затражио је од Његове Свесветости патријарха Вартоломеја да се добије на времену тако што ће се избјећи слање посебних дописа и писама, те да лично патријарх Ватроломеј успостави телефонске контакте са преостале четири Цркве које нијесу дошле на Крит. "Разлике у Катару и тема мијешаних бракова не може бити разлог одсуства четири поглавара" - нагласио је митрополит Амфилохије.

Васељенски патријарх уз сагласност преосталих девет Цркава започео је обављање телефонских разговора у оквиру ткз. Малог Сабора, тј. предсаборског савјетовања, који испитује детаље и прва је степеница ка Великом Сабору.

Са грчког: Василије Ускоковић

Извор: vimaorthodoxias.gr