Помен невино страдалим житељима пивских села Јасен и Стабна

  • Наслов: Milo Cicmil
  • Албум: razgovori
  • Година: 2016
  • Величина: 41:54 минута (6 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

На дан када наша Црква молитвено слави Преподобномученицу Теодосију Тирску, у суботу 11. јуна 2016, у цркви посвећеној Уласку Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети, у Стабнима у Пиви, служена је Света Литургија и парастос за мјештане неколико пивских села, који су невино страдали у Другом свјетском рату.

Литургију, а потом и помен жртвама, звјерски убијеним на Кручици, Стабањским језерима и Јасену, око Тројчиндана 1943. године, служио је јереј Мирослав Михаиловић, парох пивски.

У молитвама пред Господом поменута су имена око 140 мученика - жена, дјеце, стараца, које су убили припадници "Принц Еуген" дивизије и усташе-муслимани из гатачког среза и околине, али на много  свирепији и монструознији начин од оног на који су, неколико дана раније, страдали мјештани у Долима. Само је један дио стријељан, док је већина заклана, жива спаљена. Од поменутог броја више од осамдесет и петоро су била дјеца.

Сабраним потомцима и родбини братстава: Аћимовић, Говедарица,  Ђајић, Кандић, Миленковић, Пјешчић, Паповић, Продановић, Радојичић, Сукновић, Тијанић, Туфегџић и Шумић, која су тих јунских дана 1943. страдала на Кручици, Стабањским језерима и Јасену, обратио се историчар Миле Цицмил.

Помен у Стабнима био је и повод да разговарамо са Цицмилом, који је приређивач књиге „Крв Пиве", важног историјског свједочења о страдању Пиве у Другом свјетском рату и која је доживјела три издања.