Бесједа протојереја Мирчете Шљиванчанина у Саборном храму у Подгорици, 29. мај 2016.

Tagged:

У Недјељу жене Самарјанке, у четврту недјељу по Васкрсу, дана : 29. 05. 2016. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија.

Светом Литургијом је началствовао секретар Саборног храма - протојереј Мирчета Шљиванчанин, а саслуживали су му протојереј - ставрофор и старјешина поменутог храма - Драган Митровић, протојереји: Далибор Милаковић и Бранко Вујачић, као и јереј Милан Павловић и протођакон Владимир Јарамаз.

Јереј Милан Павловић је предводник поклоничке групе из Панчева и парох је панчевски. Они се ових дана налазе у посјети Митрополији црногорско - приморској обилазећи светиње Божије, па су из тог разлога посјетили и Саборни храм у Подгорици.

У славу и у част Божију, током Свете Литургије, појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења, као и чланови црквеног хора Саборног храма "Свети Апостол и Јеванђелист Марко" који је под вођством дирингетице Људмиле Радовић.

Након читања из Светог Јеванђеља вјерном народу се обратио началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је у свом пастирском обраћању говорио о смислу ове прочитане Јеванђелске приче, сконцетришући се у свом слову на саму суштину, упућујући и све сабране, сав вјерни народ на ту суштину :

"Ово Јеванђеље је врло садржајно, о њему би се могло одржати, предавања и предавања. Али оно што је суштина, јесте то да Господ на ненаметљив начин жели да се открије сваком човјеку и да се непрестано открива. Као и да не гледа ко је ко.

Баш као што није гледао ни ко је жена Самарјанка из ове Јеванђелске приче. Није гледао из којега је племена, из којега је рода. Него жели да човјек крене за Њим, ма какав човјеков живот у том тренутку био.

Јер ето чули смо да је ова жена Самарјанка била блудница.

Али, ипак је у њеном срцу постојало сјеме вјере, клица вјере. А Господ жели да се у срцу људском разбукти вјера и да човјек крене за Господом."

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је вјерни народ приступио и присајединио се у великом броју, а након Светог Причешћа и након одслужене Свете Литургије, евхаристијско сабрање вјерних је настављено кроз заједничарење за трпезом љубави у крипти Саборног храма.

- Борис Мусић