Дјеца апокалипсе CC/II

У овом јубиларном 200 издању емисије доносимо причу са управо завршеног  Међународног Христоваскрсног фестивала православног филма који се одржао у Подгорици у храму  Христовог Васкрсења од 8. до 13. маја 2016. године.
У другом дијелу емисије слушате како је протекло затварање Међународног Христоваскрсног фестивала православног филма 13. маја у Подгорици и додјела Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, Никити Михалкову чувеном  руском  филмском  редитељу.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије уручио је у Саборном храму Христовог Васкрсења  Никити Сергејевичу Михалкову високо одликовање СПЦ – орден Светог деспота Стефана Лазаревића којим га је, на Митрополитов предлог, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ на челу са Његовом Светошћу Патријархом Иринејем за изузетан допринос унапређењу православне филмске умјетности и свједочење да ће стид и врлина спасити свијет.

Митрополит Амфилохије је, обраћајући се Михалкову, казао да новосаграђени подгорички храм Христовог Васкрсења значи обнову народа силом васкрслога Христа, обнову хришћанске вјере, а самим тим и свеукупне културе у Црној Гори. Михалков је, у бесједи након што је примио одликовање, рекао да је за њега велика част боравак у подгоричком храму Христовог Васкрсења. „Православни филм, по мом мишљењу, није само филм који приказује Православну цркву. Јер, просто, не можете снимити нешто што није у вашој души. Један старац је рекао да је жестока истина без љубави – лаж. Ја мислим да филм који би могли сматрати православним јесте онај који у својој сржи носи љубав у најширем смислу те ријечи“, казао је он, и додао да се данас сусрећемо са великим проблемима, јер православни фестивал у свијету јесте нешто што је слично катакомбама.