Дјеца апокалипсе CC/I

У овом јубиларном 200 издању емисије доносимо причу са управо завршеног  Међународног Христоваскрсног фестивала православног филма који се одржао у Подгорици у храму  Христовог Васкрсења од 8. до 13. маја 2016. године.

У првом дијелу емисије слушате како је било на отварању фестивала и како је протекло уручивање Ордена светог деспота Стефана Лазаревића прослављеном филмском режисеру Немањи (Емиру) Кустурици у манастиру Острог на празник светог Василија Острошког.

Манифестацију је отворио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије који је подсјетио на ријечи Фјодора Михајловича Достојевског да ће љепота спасити свијет.Отварању фестивала је присуствовао прослављени руски режисер и глумац Николај Бурљајев, који је рекао  да је стид нестао из савремене свјетске кинематографије, а  потом је казивао стихове из Державиновљеве поеме „Бог“. Петог дана фестивала, 12. маја у манастиру Острогу  је Митрополит Амфилохије је благословом Патријарха српског Иринеја и Светог архијерејског Синода СПЦ, уручио високо одликовања СПЦ Орден Светог деспота Стефана Лазаревића Кустурици и рекао да Кустурици уручује одликовање, које носи име великога пјесника и чудесног умјетника, за изузетан допринос унапређењу православне филмске умјетности и свједочења да ће стид и врлина спасити овај свијет.