Представљен документарни филм о Литији Светог Василија Острошког

  • Наслов: Otac Nikola Pejovic
  • Албум: razgovori
  • Година: 2016
  • Величина: 10:33 минута (1.82 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

На програму културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког", која се одвија у Никшићу, у суботу 7. маја 2016, била је промоција документарног филма „Светитељ походи народ свој".

Пројекцији филма, који је премијерно представљен у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Преосвећеног Епископа Јоаникија, аутора филма протојереја Николу Пејовића, пароха подгоричког и бројну публику, поздравио је у име Црквене општине Никшић, протојереј Миодраг Тодоровић. Он је казао да у оним временима кад смо се били мало одмакли и отуђили од благодати Божје, Свети Василије Острошки је био тај који је чувао душе наше све док се опет нисмо зажељели тог сусрета и кренули смо да се сретнемо са оним кога волимо, који свједочи Христа.

Обратио се, потом, протојереј Никола Пејовић, који је напоменуо да је рад на овом остварењу почео прије мјесец дана на иницијативу Владике будимљанско-никшићког Јоаникија поводом обиљежавања двадесетогодишњице похода Светог Василија у своју Херцеговину и у град Никшић.

Мишљење свих учесника у филму, нагласио је свештеник Пејовић, је да је Свети Василије невидљиво присутан у свом народу, па, иако су његове свете мошти, прије двадесет година, прошле у оној величанственој литији кроз Херцеговину и Никшић, он непрекидно ходи међу својим народом, како је и назван филм „Светитељ походи народ свој".

Филм је, према првим реакцијама публике, урађен веома добро и професионално, а о утиску који је на њега оставио након премијерног приказивања у Никшићу и даљој судбини филма, питали смо самог аутора протојереја Николу Пејовића.