Митрополит Амфилохије у Вирпазару освештао васкршња јаја

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 6:23 минута (1.1 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0583Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије освештао је данас, на Васкрс, по већ устаљеној традицији васкршња јаја.

Многобројним Црмничанима Владика је рекао да је црвено јаје симбол васкрслога Христа још од времена римскога цара Тиберија, кога је Марија Магдалина позравила ријечима „Христос васкрсе" и поклонила му црвено јаје.

„Од тада до данас, црвено бојено јаје је широм свијета символ Христа васкрслога, јер је црвена боја боја радости", казао је Владика.

Он је казао да вјерује да су васкршња јаја у Црмници фарбана још од четвртога вијека, од времена цара Константина.

„А онда, послије тога, фарбана су све до Светога Јована Владимира, који је владао и Црмницом, чију хиљадугодишњицу мученичке смрти ове године прослављамо. Тако да ове године, славећи Васкрс, ми прослављамо и хиљадугодишњицу великога краља српскога, Светога Јована Владимира диоклијскога и зетскога, а онда се сјећамо и свих оних који су овдје код нас владали - Војислављевића, светих Немањића и Балшића", рекао је Владика и подсјетио да су након њих овим просторима владали Црнојевићи.

Он је Црмничанима посебно представио Станка Црнојевића Бушатлију, потомка Ивана Црнојевића, кога су Црмничани позравили бурним аплаузом.

„Он је послије петсто година од свога претка Станка Ивановог Црнојевића прије двије године на Ивановом гробу примио крштење, вјеру својих предака, вјеру православну, и ево данас поред онога књаза Петровића имамо и књаза Црнојевића", рекао је Митрополит Амфилохије.

Потом је Владика дјеци подијелио васкршња јаја, а изведен је и празнични културно-умјетнички програм.

Удружење Црмничана „13. јул" приредило је за Митрополита Амфилохија, свештенство и госте васкршњег сабора празничну трпезу љубави.