У Недјељу Преподобне Марије Египћанке одслужена Литургија у Саборном храму у Подгорици

Tagged:

IMG_2701На другу недјељу пред Васкрс, а по реду пету недјељу Часнога поста, посвећеној Светој Марији Египћанки, у Недјељу Глувну, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Светом Литургијом је началствовао секретар Саборног храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење протојереја - ставрофора Драгана Митровића, као и протојерејâ : Далибора Милаковића, Миладина Кнежевића и протођакона Владимира Јарамаза.

На Светој Литургији су пјевали и одговарали чланови мјешовите пјевнице при Саборном храму, као и чланови црквеног хора Саборног храма „Свети Апостол и Јеванђелист Марко" који је под вођством дирингетице Људмиле Радовић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља сабраном вјерном народу се пастирским словом обратио началствујући протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је у својој бесједи протумачио два одијељка - двије јеванђелске приче :„Црква је у ову пету недјељу овог Часног поста управо одредила да се чита ово Свето Јеванђеље које нас подсјећа на то зашто смо кренули на овај пут који се зове Велики пост, али и на то зашто смо кренули на овај пут који се зове живот.

Овај Часни пост који постимо, само нас учи томе, какав би требао да буде наш живот и гдје му је циљ.

Овај пост нас води празнику над празницима - Васкрсењу Христовоме и зато нас ово Јеванђеље опомиње и Господ нас упозорава, да ће бити распет, да ће пострадати, да ће васкрснути, да не би смо у току овога поста, случајно промашили циљ нашега поста.Да не би заборавили, запоставили, то да је управо циљ овога поста али и циљ нашега живота Господ Исус Христос.Да идемо за Њим, да будемо његови ученици, да се сједињујемо са Њим и да достигнемо у вишњи Јерусалим, у горњи Јерусалим у Царство Божије.

"Након указивања на суштину првопрочитаног Јеванђеља по Марку, које указује на суштину нашег живота и суштину поста - а та суштина је да будемо Христови и да будемо у Христу, отац Мирчета се осврнуо и на другопрочитано Јеванђеље по Луки, које говори о жени грешници.

По ријечима оца Мирчете, ово Јеванђеље се чита управо из тог разлога што је Црква ову пету недјељу посветила Преподобној Марији Египћанки.Великој покајници и великој светитељки наше Цркве.„Њу помињемо такође када већ назиремо крај Часног поста, да би се њеним животом, њеним примјером, њеним подвигом и ми окријепили, да би се оснажили.Да и ми можемо ићи за Христом и да и ми достигнемо у вишњи Јерусалим да славимо Васкрсење Христово.

"Отац Мирчета је такође подсјетио и на саборно крштење које ће се одржати по древној ранохришћанској пракси на Велику Суботу 30. априла 2016. године са почетком у 7 часова.

Стога сви који нису примили Свету Тајну Крштења а имају жељу да се крсте, то могу ичинити на Велику Суботу, а своје податке и пријаву могу остварити свакога дана код црквењака у Саборном храму.Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је приступио и присајединио се вјерни народ у великом броју.

Након одслужене Литургије, евхаристијско заједничарење и благодарење Господу Богу је настављено за трпезом љубави у крипти Саборног храма.

Борис Мусић