Радост саборне молитве у манастиру Бања Прибојска

У недјељу пете седмице поста, 17. априла 2016, Њихова Преосвештенства Епископ рашко-призренски Г. Теодосије и Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије, служили су Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николе у Бањи Прибојској.

Преосвећеног владику Теодосија ријечима срдачне добродошлице поздравио је домаћин Епископ Јоаникије, благодарећи му што је у вријеме Часног поста дошао у древну прибојску светињу да се заједно Богу помоле за ову свету обитељ, за овај град и цио српски народ, за Косово и Метохију и читав свијет.

Владика је подсјетио да је Свети краљ Стефан Дечански обновио из темеља оронулу и запуштену прибојску светињу, посвећену Светом Николи, због чега се и помиње као њен ктитор обновитељ. Преосвећени владика Теодисије, као дугогодишњи игуман Високих Дечана, обновио је главну задужбину Светог краља Стефана Дечанског на Косову и Метохији и као Епископ рашко-призренски он бдије над том светињом, бдије над цијелим Косовом и Метохијом, обнавља светиње које су непријатељи крста и хришћанства порушили, носи свој крст, трпи, али не посустаје, нагласио је Владика Јоаникије.

Архипастирском бесједом обратио се потом Владика рашко-призренски Г. Теодосије, захваљујући на благослову и љубави, на дару Божјем са којим су одслужили данашњу свету Литургију.

Он је говорио о светој Четрдесетници као пучини морској на којој, да би стигли у луку спасења, улажемо многе напоре, труд, подвиг, молитву, узрджање. Многи на тој пучини, који плове с помоћу Божјом, нађу спасење, а многи који нису спремни доживе буру, бродолом и многа искушења.