Проф. др Предраг Драгутиновић одржао предавање у Бијељини

У трећу недјељу Часног и Великог поста - крстопоклону, у бијељинском Центру за културу, у оквиру великопосног циклуса предавања који носи наслов "Покајање за васкрсење", одржано је предавање на тему "Сјећање на страдање Христово - пут ка покајању". Предавач је био професор Богословског факултета Универзитета у Београду др Предраг Драгутиновић.

Протонамјесник Синиша Шаренац, директор Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, поздравио је и свима присутнима представио уваженог госта и предавача, захваливши му се на издвојеном времену и учешћу у овогодишњем великопосном циклусу предавања.

Прије самог предавања проф. др Предраг Драгутиновић похвалио је рад Епархије зворничко-тузланске и њеног Мисијског фонда на пољу организовања предавања и других просвјетних активности које дају допринос мисији Цркве Божије у савременом свијету.

У своме излагању проф. Драгутиновић говорио је о томе како човјек страда у овоме свијету: од стране спољашњих негативних - демонских сила, пропадљивошћу саме природе и кроз свакодневне међуљудске односе. Господ Исус Христос својим животом, смрћу на Крсту и васкрсењем укида све узроке страдања и проповиједа вјечно Царство у којем више неће бити страдања. Свако ново страдање у свијету јесте продужетак страдања самога Богочовјека Христа, односно нова жива рана на тијелу Његовом - Цркви Божијој коју чине сви вјерни понаособ. Минимализовање страдања у свијету наведено је као императив сваког хришћанина који би стварајући нове међуљудске односе, засноване на примјеру Христа Богочовјека, требао да својим животом и односом према људима у стању потребе и страдања, макар „чашом хладне воде" и својим примјером допринесе смањењу размјера страдања у свијету.  Сваки овакав и најмањи лични примјер љубави и пожртвовања према другом и другачијем јесте бљесак будућег Царства Христовог и представља један нови, вјером мотивисан, сплет међуљудских односа.

Након предавања, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. г. Хризостом, захвалио се предавачу на изложеном предавању и истакао своја запажања и размишљања на дату тему, а након тога присутни су имали прилику да поставе своја питања.