Саопштење са сједнице Епархијског савјета и Епархијског управног одбора 
Митрополије црногорско-приморске

EUO

Саопштење за јавност са сједнице Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске

Бар, 26. март 2016.

Редовна годишња сједница Епархијског савјета (ЕС) и Епархијског управног одбора (ЕУО) Митрополије црногорско-приморске је одржанa 26. марта 2016. године у Храму Светог Јована Владимира у Бару. Сабрање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин др Амфилохије са свештенством и вјерним народом у крипти овога храма у изградњи.

Мјесто за одржавање сједнице је изабрано због овогодишњег миленијумског јубилеја мученичког страдања Светог Јована Владимира. Митрополија је већ покренула низ активности на плану обиљежавања спомена на богоугодну личност Светог Јована Владимира, а јубилеј ће, с Божијом помоћи, бити најсвечаније прослављен великим освећењем храма њему посвећеног у Бару на јесен ове године.

Митрополија подсјећа и на друге годишњице које ће у оквиру Цркве бити пригодно обиљежене, као што су 900-годишњица манастира Градиште у Буљарици, 750 година од упокојења Светог Арсенија, непосредног насљедника Светог Саве на трону Архиепископа српских, чије мошти почивају у Светоархангелској обитељи Ждребаоник код Даниловграда, као и 220 година од великих ослободилачких прегнућа наших предака на челу са Светим Петром Цетињским на Мартинићима и Крусима.

Сједница је започела молитвом, након чега је Митрополит Амфилохије поднио извјештај о свом и раду у Митрополији у протеклој години. Нарочито је нагласио напоре које Митрополија чини ради завршетка храма у Бару.

Епархијски савјет Митрополије црногорско-приморске потом је усвојио Завршни рачун благајне ЕУО за 2015. годину, Предлог буџета за 2016. годину, као и извјештаје о раду Правног савјета Митрополије, Богословије Светог Петра Цетињског из које ће ове године изаћи двадесета генерација матураната од њеног обновљења 1992. године, потом Издавачко-информативне установе ”Светигора”, Радио Светигоре, Централног магацина, Поклоничко-туристичке агенције ”Одигитрија” и Добротворног фонда ”Човјекољубље” у оквиру којих дјелују и двије Народне кухиње – у Подгорици и на Цетињу. Хуманитарне дјелатности чине велики дио активности Митрополије. У ту сврху је из буџета ЕУО, Човјекољубља и других црквених јединица, а благодарећи прилозима вјерника и добротвора, издвојено око пет стотина хиљада евра. Ова велика свота је издвојена иако су укупни расходи црквених јединица премашили приходе у претходној 2015. години.

Разматрајући правни положај Митрополије и осталих епархија наше помјесне Цркве у Црној Гори, чланови овог тијела су изразили своје негодовање начином на који државна власт намјерава да донесе тзв. Закон о слободи вјероисповијести, који већ самим својим лошим нацртом производи многе проблеме и наилази на, може се рећи, једнодушно неприхватање од свих традиционалних Цркава и вјерских заједница у Црној Гори. Још једном позивамо власт да без одлагања укључи легитимне представнике традиционалних Цркава и вјерских заједница у радну групу која се бави израдом нацрта поменутог закона, што је недавно предложио и Европски Парламент у својој Резолуцији о извјештају Европске Комисије о напретку Црне Горе у 2015. години. Бојимо се да ће, уколико изостане спремност Владе за такву отвореност, и настави оваква неразумљива опскурност читавог процеса, тај будући нацрт или Закон, само прозводити све веће и веће проблеме, продубљујући несигурност у наш правни систем, а тиме уводећи и нестабилност у друштво, угрожавајући елементарна вјерска и људска права.

ЕС се осврнуо и на ових дана актуелну причу о будућности иконе Богородице Филеримос и по том питању констатовао да је неспорно да је својину и државину те иконе имао манастир Острог, тј. ова Митрополија. Ова свехришћанска светиња  је насилно одузета од Цркве и увјерени смо да се то може доказати и у одговарајућем судском поступку, до кога ће, без икакве сумње морати да дође, уколико државна власт и цетињска градска управа наставе да у потпуности игноришу Митрополију у процесу одлучивања о смјештају иконе Богородице Филеримос, скрнавећи је и омаловажавајући њен хришћански значај смјештањем у пећину.

Митрополит је, као члан припремних комисија и будући учесник, упознао чланове ЕС са припремама за предстојећи Велики сабор Православне Цркве, који ће се почетком јуна ове године одржати на Криту. ЕС је изразио своју наду и очекивање да ће Свеправославни Сабор својим одлукама, али прије свега самим заједничарењем, допринијети јединственом свједочењу Православља у савременом свијету, пуном искушења и невоља.

Под сјеном планине Румије, из града Бара, чији је небески покровитељ Свети Јован Владимир, учесници данашњег сабрања поздрављају све православне хришћане у њему, али и све људе добре воље у овој вишевјерској средини, као и сву браћу и сестре у Црној Гори, помјесној нам Цркви Српској и широм православне васељене. Осуђујући посљедње терористичке злочине широм Европе, Азије и Африке, нарочито се сјећамо, желећи им мира, љубави Божије, истинољубља и правдољубља, браће хришћана и других страдалника у Украјини, Сирији, Ираку и Нигерији, који, у ове дане Свете Четрдесетнице кад се сјећамо страдања Христових, и сами христоподобно страдају.

Хришћанима који сутра прослављају свијетло Васкрсење Христово, као и онима који се Великим Постом припремају за његову прославу за неколико седмица, честитамо празник и молимо се Богу да се сви просвијетлимо и осветимо Његовим Васкрсењем.