Прослава Светог Саве у Скадру 2016. године

Спомен на празник Светог Саве просветитеља и учитеља српског свечано је и молитвено прослављен по осми пут у Враки и Скадру у недељу 31. јануара 2016. године на празник Светих Атанасија Великог, Кирила Александријског и Максима Архиепископа Српског.

Свету архијерејску литургију у цркви Пресвете Тројице у Скадру служио је Његово Високопреосвештенство архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, парох скадарски Албанске православне цркве свештеник Никола Петани, ђакон Душан Биговић професор Цетињске богословије, јерођакон Јустин Мреновић из Цетињског манастира и јерођакон Николај Башановић из манастира Морачник на Скадарском језеру, чтец Аполон Мишченко професор Цетињске богословије и чтец Иван Поповић теолог из Скадра клирик Албанске Православне Цркве.

На литургији су појали чланови хора Светог Саве из Херцег Новог, фрескописац Анастасије Радовић и професор Цетињске богословије Александар Вујовић. Свештени апостол у току литургије читала је монахиња Стефанија из манастира Бешка на Скадарском језеру која је рођена у Враки.

Литургији су поред бројног народа и дјеце из Скадра, Враке и околине присуствовали и вјерници из Херцег Новог, амбасадор Републике Србије у Тирани г. Мирољуб Зарић са сарадницима, бивши министар вјера и култруре у Влади Републике Црне Горе књижевник Будимир Дубак, професор Цетињске богословије др Будимир Алексић, протојереј-ставрофор Драган Станишић парох подгорички, монах Јован настојатељ манастира на Топхани на Скадарском језеру.

Митрополит Амфилохије се сабраним вјерицима након прочитаног светог јеванђеља обратио ријечима архипастирске бесједе, указавши на велики значај Светог Саве за српски народ као и за свеукупно православље и о путу који нам је оставио да за њим идемо.

На крају литургије Митрополита Амфилохија у име Албанске православне цркве поздравио је свештеник Никола Петани парох скадарски и г. Симо Ајковић предсједник Друштва "Свети Јован Владимир" из Скадра.

Након литургијског сабрања чланице Кола српских сестара из Херцег Новог предвођене Драгицом Спајић приредиле су послужење за све сабране.

После литургијског сабрања у Скадру је одржана осма академија у част Светог Саве, коју су организовали Друштво "Свети Јован Владимир" и Удружење Срба и Црногораца "Морача-Розафа" из Скадра.

 

На почетку светосавске академије Митрополит Амфилохије освештао је и пререзао славски колач и у кратком слову подсјетио на личност Светог Саве и Светог Јована Владимира. У наставку академије отпјевана је светосавска химна а све присутне поздравио је у име домаћина предсједник Удружења Срба и Црногораца из Скадра и Албаније "Морача-Розафа" г. Павле Брајовић-Јакоја.

Светосавску бесједу изговорио је професор Цетињске Богословије др Будимир Алексић.

У програму су светосавске пјесме рецитовали поласници курса српског језика из Скадра предвођени својим професором Светозаром Ћираковићем, скадарски оркестар "Класик соунд", пјевач Нимет Лекић, хор Светог Саве из Херцег Новог и полазници школе вјеронауке из Херцег Новог.

Програм академије водила је студент медицине Гордана Ајковић.

На крају академије Владика Амфилохије је уручио иконе Светог Јована Владимира: Павлу Брајовићу, Симу Ајковићу, амбасадору Републике Србије у Тирани г. Мирољубу Зарићу, предсједнику Удружења Срба "Јединство" из Фира Екрему Дулевићу. Владика је дјецу у Враки обрадовао светосавским пакетићима и књигама о Светом Сави.

Овом приликом Митрополит Амфилохије дао је интервју за ТВ Нови.

На свечаном ручку у ресторану испод скадарске тврђаве Митрополита Амфилохија и све присутне поздравили су: Павле Брајовић, свештеник Албанске православне цркве протојереј-ставрофор Александар Петани, Екрем Дулевић и Гано Мучић србин мухамеданске вјере који је отпјевао неколико скадарских пјесама. У току ручка својим пјесмама и рецитацијама представили су се хор Светог Саве из Херцег Новог, Гордана Ајковић и Анастасије Радовић.

На крају ручка Митрополит Амфилохије је заблагодарио домаћинима и свима који су се окупили да славе име Светог Саве у древном граду Скадру.

Светосавске прославе у Скадру са благословом Митрополита Амфилохија и Архиепископа Анастасија, обновљене су 2009. године, када је први пут наког 1934. године служена литургија на празник Светог Саве у цркви Пресвете Тројице у Враки и одржана светосавска академија у Скадру.

Александар Вујовић