Молитвено сјећање на учеснике славне Мојковачке битке

Tagged:

На празник Светог Игњатија Богносца, у суботу 2. јануара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Христовог рождества у Мојковцу.

По одслуженој Литургији Владика је, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, и уз молитвено учешће вјерног народа, одслужио парастос учесницима славне Мојковачке битке, чиме је почело прослављање великог и значајног јубилеја из историје српског народа - знамените Мојковачке битке.

Парастос је служен сердару дивизијару Јанку Вукотићу и свим оним одважним, храбрим и пожртвованим јунацима, који су, надахнути светом вјером и силом Часног крста, положили своје животе за слободу отечества и обезбиједили спас српској војсци у одступању према Средоземљу.

Ријечима надахнуте архипастирске бесједе сабраном народу обратио се Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је говорио о значају Мојковачке битке, оне „велике и славне епопеје нашег рода, која је понос не само града Мојковца и Црне Горе, него и васколиког српства", а чија ће стогодишњица свечано и молитвено бити прослављена на Божић ове године.

Дакле, на празник Рождества Христовог, у четвртак 7. јануара, Свету Архијерејску Литургију, са почетком у 8 часова, у Саборном храму у Мојковцу, служиће Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом. У суботу 9. јануара, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у сали мојковачког Центра за културу одржаће се свечана академија поводом обиљежавања великог јубилеја - стогодишњице Мојковачке битке. Ову културно-духовну академију, која почиње у 18 часова, организује Епархија будимљанско-никшићка и Српски национални савјет Црне Горе.