Радост саборне молитве у никшићком Саборном храму

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у недјељу 30. по Духовима, на празник Материце, 27. децембра 2015, Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит ташкентски и узбекистански Г. Викентије, стални члан Синода Руске Православне Цркве и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење више свештенослужитеља наше Епархије.

Литургију је пратио хор Светог новомученика Станка и пјевница Саборне цркве, а у сабрању су молитвено учествовали бројни вјерници.

Уваженог госта из Руске Православне Цркве Високопреосвећеног Митрополита ташкентског и узбекистанског Г. Викетнија, који је, као изасланик Патријарха московског и све Русије Г. Кирила, присуствовао свечаности прослављања 30 година архијерејске и 25 година митрополитске службе Владике Амфилохија, ријечима срдачне добродошлице поздравио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, подсјетивши на древне братске везе које Црну Гору повезују са Русијом, Руском Православном Црквом и руском царевином, а које, између осталог, потврђује и Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу.

На срдачној и братској добродошлици заблагодарио је Високопреосвећени Митрополит Викентије. Он је изразио захвалност на саборној молитви узнесеној у овом светом храму. Преносећи благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила, Митрополит Викентије је честитао вјерном народу предстојеће празнике, а Преосвећеном владици Јоаникију, који је био предсједник Организационог одбора, успјешну и предивну организацију прославе поменутог Митрополитовог јубилеја, пожеливши му Божју помоћ у даљем архипастирском раду и духовно узрастање његовој пастви како би сви заједно ишли путем ка Царству Христовом.