Митрополит Амфилохије у Либертвилу у САД одслужио Литургију у славу светог Мардарија љешанско-либертвилског и свеамериканског

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 20:02 минута (3.44 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

12369143_1072303396165617_7610312635777944230_nМанастир Светога Саве у Либертивилу био је центар Православља у суботу, 12. децембра 2015, када се окупило мноштво светосаваца, и других православних, да принесу Богу своје молитве у славу и част новопросијавшег светитеља Његовог Мардарија, првога епископа СПЦ у Канади и Америци.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-Приморски Г. Амфилохије (Радовић) је началствовао Божанственом Литургијом уз саслужење епископа источноамеричког др Митрофана (Кодић), новограчаничк-средњезападноамеричког Лонгина (Крчо), западноамеричког др Максима (Васиљевића), славонског Јована (Ћулибрк), и умировљеног славонског Саве (Јурић), десетине свештеника и ђакона, уз молитвено учешће више стотина светосаваца и вјерника из других православних јурисдикција. Литургији је присуствовао и епископ кливлендски Петар (Лукијанов), из Руске Православне Цркве.

Канадска епархија је, послије свештенства домаће, Новограчаничко-средњезападноамеричке епархије, била најзаступљенија. Протојереј-ставрофор Василије Томић, архијерејски замјеник Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја предводио је делегацију коју су  сачињавали протојереји-ставрофор Војислав Павловић и Љубомир Рајић, протојереји Милан Јовановић, Јовица Ћетковић, и Иван Радовић (будимљанско-никшићка епархија) протосинђел Василије (Гавриловић), протонамјесник Милош Пурић и јереј Јован Б. Марјанац. Присутно је било и више вјерника из разних парохија Канадске епархије.

Након Св. Литургије благословљен и пресјечен је, по први пут, славски колач у част Св. Мардарија, првог српског епископа у Канади и Америци. Потом су сви сабрани били угошћени прикладном трпезом у Покровском Манастиру - Нова Грачаница.

Пуноћа Српске Цркве се сабрала тога дана у Либертивилу и Новој Грацаници; а плод братске љубави, и саборнога превазилажења свих подјела, је Господња награда да имамо новога заступника пред престолом Господњим, који узноси силне молитве за све светосавце, али особито оне у Канади и Америци који се труде у славу Божију.

Извор: Епархија кандска