Митрополит Амфилохије служио за празник Ваведења Пресвете Богородице у еквадорском граду Гвајакил

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, мјестобјуститељ Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, посјетио је Парохију Пресвете Богородице у граду Гвајакилу, Еквадор, у коме је, заједно са, недавно постављеним, надлежним парохом јеромонахом Рафаилом Чепрњићем и вјерним народом прославио празник Ваведења Пресвете Богородице.

У Гвајакил, Његово Високопреосвештенство је стигао 2. децембра увече. Прве ноћи је позван на вечеру код породице Леон, која је изразила захвалност ради постављања сталног пароха, који је недавно крстио Андреса Невареза, а потом га сјединио у брачну заједницу са њиховом ћерком Мартом.

Следећег дана, 3. децембра, Митрополит је присуствовао Светој Литургији коју је у параклису у којем се обављају богослужења, служио јеромонах Рафаило, а потом одслужио мали помен на гробу упокојеног Едисона Кинтера великог црквеног добротвора у Гвајакилу, а уједно оца Јакова Кинтера Туме, предсједника Црквеног одбора ове парохије. Потом се Митрополит састао са породицом Тума (Тома), древном Палестинском породицом, чији огранак живи и ради у Еквадору. Ова породица је изузетно заслужна за опстанак и ширење Православља у овој јужноамеричкој држави. Говоривши о важности градње првог православног храма у овој држави, који је одавно започела Фондација коју је основала ова породица, Митрополит је напоменуо колико је важно да прво изградимо храм Светога Духа и љубави у нама самима, како би смо у заједничарењу са Богом и једним другима могли изградити и храм обитавања Славе Божије. Касније, истог дана, Митрополит се састао са скоро свим вјерницима ове парохије којима је предочио колико је важно да својим животима дају примјер и осталим, неправославним људима, те да их тако приволе истинској вјери.

На празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра, Митрополит је одслужио Литургију уз саслуживање јеромонаха Рафаила Чепрњића, који је први стални парох у Еквадору и о. Стефана Јовановића, пароха из Венада Туерта и Генерал Мадариаге Аргентина, који је био у пратњи Митрополита Амфилохија. У току Свете архијерејске Литургије, Митрополит је крстио Рускињу Ирину Хомчук, пожељевши јој из свега срца да њеним крштењем и мајчинским молитвама спаси свог упокојеног, несрећно страдалог, сина Антона, те да заједничаре у свијетлости Божијој, у Царству Небескоме, кад за то дође вријеме. Сестри Ирини поклонио је Икону Пресвете Богородице, рекавши да јој жели да као што Богородица грли свог сина, тако и она загрли своје дијете у мјесту свјетлости, у мјесту цвијетном, одакле одбјеже свака туга, бол и патња.

Послије Свете Литургије, Митрополит је присуствовао избору новог управног одбора Фондације Свете Марије (која је задужена за изградњу храма Благовијести Пресвете Богородице) и својим потписом потврдио легалност овог избора. У исто вријеме, и званично је основан Црквени одбор православне парохије у Гвајакил за чијег је предсједника изабран адвокат Јаков Кинтеро Тума. Такође, Митрополит је напоменуо да оба тијела увијек треба да раде са љубављу и у слози са својим парохом, и да се без саборског дјеловања заједнице, уз сагласност пароха, ниједно дјело не може учинити, нашаливши се том приликом старом народном изреком: триста - без попа ништа. Послије састанк,а Митрополит се захвалио на гостопримству и вољи за ширење ријечи Божије, благословивши све.

Након тридневне посјете Еквадору, Митрополит је наставио свој мисионарски пут у град Медељин у Колумбији.

Јеромонах Рафаило Чепрњић