Посјета Митрополита Амфилохија аргентинској провинцији Маћагај и Ћако

У недељу 29. новембра 2015. Високопреосвећени владика је служио Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Николе у Маћагају. Саслуживали су му архимандрит Кирило, јеромонах Димитрије, свештеник Бранко Станишић и протођакони Никола Радиш и Игор Балабан. За пјевницом је била монахиња Марија (Оливеира). Током Свете Литургије, извршено је саборно крштење и миропомазање четворо дјеце, нових чланова Свете Православне Цркве и ове парохије: Велимира и Лаутара Вулековића, Богдана Ђукановића и Мелине Радиш Мелерес. У препуној цркви Светог Николаја, митрополит је бесједио о светим тајнама Цркве. Као што се човјек рађа од мајке за овај пролазни живот, тако се кроз свету тајну Крштења човјек у Цркви рађа за живот вјечни, рекао је Митрополит Амфилохије. Даље је владика говорио о потреби честог причешћивања светим тајнама и припреми за њих кроз тајну исповијести, поста и молитве. Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне од тамошњег црквеног одбора, а коју је Митрополит уљепшао пјевањем уз гусле. Током ручка, предсједник црквеног одбора г. Хуан Вулековић је захвалио Његовом Високопреосвештенству на посебној љубави и старању за ову парохију Светог Николаја, истакавши притом да је сваки Митрополитов долазак велика част за читаву заједницу. Бесједио је затим и свештеник Бранко Станишић, парох маћагајски, напоменувши и подсјетивши све присутне да је протојереј Александар Коноваленко у благословеној земљи Ћака посадио Свету Лозу Православне Цркве, која је најприје дала много рода, али се она касније услијед недостатка пастирског старања скоро потпуно осушила и замало увенула, да би опет васкрсла када је Његово Високопреосвештенство својом непоколебивом вјером, љубављу и бригом залио, оставивши и свештеника који је задужен да је чува и окопава. Свештеник Бранко је изразио и наду да ће ова Лоза Цркве Православне свакодневно израстати и да ће временом својим хладом покрити читаву покрајину Ћако. У наставку ручка је извршена и промоција недавно преведеног на шпански Охридског Пролога светог владике Николаја Велимировића, а митрополит је дуго након ручка потписивао вјерницима примерке ове књиге, тако битне за духовни напредак православних у Латинској Америци. Трпеза је настављена уз пјевање традиционалних пјесама из Црне Горе и Србије.

Сутрадан, 30. новембра, високу делегацију Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, примио је у сједишту провинције у Ресистенцији, гувернер покрајине Ћако, г. Хорхе Милтон Капитанић. Његово Високопреосвештенство г. Амфилохије, најпре је захвалио г. Капитанићу на труду који је уложио у обнове цркава у Маћагају, Сан Бернарду и Ла Тигри, као и у обнови југословенског клуба Дурмитор. Током срдачног разговора, Митрополит је честитао г, Капитанићу на избору за градоначелника Резистенције и позвао га да поново посјети Црну Гору, изразивши жаљење што је  господин гувернер током своје званичне посјете Црној Гори био ускраћен за прилику да посјети Цетињски манастир и нови Саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици, а који је крајем 2013. године освећен у присуству поглавара или представника свих Православних Цркава, као и представника читавог хришћанског свијета. Током разговора, разматрана је могућност за добијање терена за изградњу православног храма у граду Резистенцији, који би био посвећен Светом Кирилу и Методију и који би окупљао све православне вјернике у овој провинцији, дакле не само наш православни народ из Црне Горе, Србије и других крајева бивше Југославије, већ и православне вјернике грчког, украјинског, руског и бугарског поријекла, као и православне Аргентинце. Разговарано је и о плану са којим је сагласан и управни одбор Југословенског клуба Дурмитор, о изградњи православне цркве и манастира на гробљу у Ла Монтенегрини. Митрополит је сугерисао господину гувернеру да би остваривањем тог пројекта и сам клуб Дурмитор добио на значају, док би гробље у Ла Монтенегрини гдје почивају и преци г. Капитанића добило свој пуни смисао. Гувернер је захвалио Његовом Високопреосвештенству г. Амфилохију на посети и изразио наду да ће сви поменути пројекти бити реализовани.Током састанка Митрополит је предао г. Капитанићу пригодан поклон, реплику чувеног подгоричког дискоса (чаше) из четвртог вијека, на чему му је г. Капитанић срдачно захвалио.

Истог дана Владику Амфилохија је примио и римокатолички надбискуп Резистенције г. Рамон Алфредо Дус. Послије срдачног разговора на црквене теме г. Дус је затражио од митрополита Амфилохија благослов и молитву за себе и своју паству и поклонио му једно ново издање Светог Писма Новог Завета на шпанском језику.

Након посјете сједишту провинције, митрополит је са својом пратњом био у посјети неколико породица у Резистенцији. Исте вечери се вратио за Буенос Аирес, чиме је завршио своју овогодишњу канонску посјету православнима у провинцији Ћако.