Посјета Митрополита Амфилохија аргентинској провинцији Ћако

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, боравио је у својству адиминистратора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије у аргентинској провинцији Ћако, у периоду од 27. до 30. новембра 2015. године. У његовој пратњи су били: високопреподобни архимандрит Кирило (Бојовић), архијерејски заменик Његовог Високопреосвештенства, протођакон Никола Радиш из Буенос Аиреса и протођакон Игор Балабан. Њих је у петак 27. 11. 2015. на аеродрому у Резистенцији, главном граду провинције, дочекао парох цркве Светог Николе у Маћагају, свештеник Бранко Станишић и неколико православних вјерника који су дошли да пожеле добродошлицу уваженим гостима. Након срдачног дочека, митрополит се са својом пратњом упутио ка манастиру Светог Николе у Маћагају, гдје су их у касним вечерњим часовима дочекали: преподобна монахиња Марија (Оливеира) настојатељица овог манастира, г. Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора храма Светог Николе, Василије Гарсија де Вулековић потпредсједник црквеног одбора. Митрополит је исте вечери обишао радове на уређењу новоизграђене парохијске сале.

У суботу, 28. новембра, Високопреосвећени владика је посјетио украјинску цркву Свете Тројице у Сан Бернарду, где га је дочекао игуман Сретењског манастира (под надлежношћу Украјинске епархије за Јужну Америку Васељенске Патријаршије) у граду Енкарнасион (Република Парагвај) јеромонах Димитрије, са вјерницима ове парохије. У цркви је одслужена Света Архијерејска Литургија, а митрополиту су саслуживали: aрхимандрит Кирило, јеромонах Димитрије, свештеник Бранко Станишић и протођакон Игор Балабан. За пјевницом је била монахиња Марија (Оливеира). Током литургијске беседе митрополит Амфилохије је изразио задовољство због обнове цркава у Сан Бернарду и Ла Тигри. Црква Свете Тројице у Сан Бернарду је недавно добила нови иконостас и извршена је обнова олтарског простора, док је црква у Ла Тигри однедавно потпуно обновљена. На крају Свете Литургије, игуман Димитрије у своје име и у име надлежног Архиепископа Јеремије (Епарха за Јужну Америку Украјинске Цркве Васељенске Патријаршије) се захвалио Митрополиту и о. Бранку на бриги око украјинских парохија у Ћаку и поклонио Митрополиту икону Сретења Господњег коју је сам насликао. Након Свете Литургије, Митрополит је са својом пратњом боравио у кући Леона Слипанског, предсједника црквеног одбора у Сан Бернарду, гдје је уприличен свечани ручак, а током кога је високопреосвећени владика посебно похвалио г. Слипанског због уложеног труда и материјалних средстава у обнову парохијског храма. Након тога, Митрополит је са сарадницима посјетио цркву у Ла Тигри, где их је дочекао г. Адријан Пинати, предсједник црквеног одбора, а затим је одслужен кратки молебан у овој цркви посвећеној Светом Великомученику Георгију.

Високопреосвећени Митрополит је потом отишао у Ла Монтенегрину, мјесту у којем се налази Југословенски клуб Дурмитор и православно гробље. Тамо су га дочекали г. Бранко Капитанић, госпођа Марта Капитанић и госпођа Норма Косановић, чланови управног одбора поменутог клуба. У разговору са њима Митрополит је изразио задовољство због потпуне обнове ове најстарије српске школе у Јужној Америци и најстаријег удружења потомака наших исељеника са простора бивше Југославије. Овај клуб је обновљен захваљујући фонду "Ћако Солидарио" и активности г. Хорхеа Милтона Капитанића гувернера покрајине, као и његовог брата г. Данета Капитанића градоначелника града Кампо Ларго, на чијој се територији и налази поменути клуб. Након посјете гробљу у Ла Монтенегрини и одржаног помена, митрополит се са својом пратњом вратио у манастир Светог Николе у Маћагају.