Поводом стогодишњице Мојковачке битке

Поводом стогодишњице Мојковачке битке, Скупштина општине Беране, у сарадњи са Епархијом будимљанско-никшићком, организује Округли сто под називом "Операције црногорске Санџачке војске крајем 1915. и почетком 1916. године, њихов значај и одјек", који се у суботу, 28. новембра 2015, одржава у Кући војводе Гавра Вуковића, у Беранама.

Скуп је поздравном ријечу отворио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је казао да је јубилеј стогодишњица Мојковачке битке добар повод да се осврнемо на њен значај у свим аспектима тог великог историјског догађаја.

Владика је оцијенио да је Мојковачка битка и данас актуелна - с једне стране, она се намјерно прећуткује од оних који су најпозванији да организују прославу овог значајног јубилеја, а с друге стране, истакао је Његово Преосвештенство, ако погледамо каква је била идеологија тадашње Аустроугарске монархије и њених савезника уочи Првог свјетског рата и упоредимо је са данашњом идеологијом НАТО пакта нећемо уочити много разлике. Увјерен сам, додао је Епископ Јоаникије, да идеологија НАТО пакта вуче своје дубоке корјене, управо, из те идеологије која је узроковала Први свјетски рат који се, нажалост, на трагичан начин сручио на нашу отаџбину у ширем смислу те ријечи, на цио Балкан, угрозио Русију.

Организатор је у раду Округлог стола најавио учешће: историчара: академика Зорана Лакића, др Вукића Илинчића, др Жарка Лековића, мр Васиља Јововића, мр Весне Марковић, књижевног аналитичара др Будимира Алексића, генерала др Луке Кастратовића, проф. Горана Киковића, публициста: Видоја Деспотовића, Бранислава Оташевића, Буда Симоновића, Жељка Чуровића.

Излагања са овог скупа биће објављена у посебном броју часописа „Токови" који издаје Центар за културу Беране.