Дучићев пут у Никшићу

  • Наслов: Ducicev put
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2015
  • Величина: 51:30 минута (8.85 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства "Свети Ђорђе" у Никшићу, у понедјељак 23. новембра 2015, одржана је трибина Удружења књижевника Црне Горе „Свободијада", која је била посвећена пјеснику Јовану Дучићу.

Учесници вечери, коју је организатор назвао „Дучићев пут", били су књижевници и чланови Српског књижевно-просвјетног друштва „Просвјета" из Требиња: проф. др Радослав Милошевић, мр Рајко Танасијевић и мр Велибор Шиповац.

Они су говорили о књигама које су написане о Јовану Дучићу и књигама које је наш велики пјесник написао као дипломата: „Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање" и есеј „За мир".

Напомињући да је веома тешко проучавати поетско стваралаштво Јована Дучића, а још теже његово дипломатско и умјетничко дјело, мр Рајко Танасијевић је казао да су се Дучићевим животним путем бавили многи аутори, међу њима је навео: проф. др Радослава Милошевића, Радослава Љубибратића, Гедеона Стајића, Миладина Милошевића, директора архива Југославије, којег Танасијевић сматра најбољим познаваоцем живота и дјела Јована Дучића.

У богатом стваралаштву Јована Дучића постигнут је врхунац како у поезији, тако и у прози, путописима, есејима, студијама и политичким расправама, казао је мр Велибор Шиповац, осврћући се на Дучићеву дипломатску књигу „Анексија Босне и Херцеговине и Српско питање".

Проф. др Радослав Милошевић је говорио о есеју „За мир", који је Дучић, који је био делегат у Друштву народ у Женеви, написао 1931. Милошевић је подсјетио да је Друштво народа из Женеве упутило молбу представницима културе појединих народа да напишу по један чланак о потреби мира међу народима, након Првог свјетског рата, како се никад више ником не би поновио.

Добродошлицу учесницима вечери „Дучићев пут" и бројној публици пожељела је  пјесникиња Милица Бакрач, уредник трибине „Свободијада". Вече су рецитовањем Дучићеве поезије употпунили студенти Одсјека за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу: Марија Јањушевић и Стефан Синановић.