Митрополит Амфилохије 13. новембра служио Литургију у Горњем острошком манастиру

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 20:26 минута (3.51 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_7895Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско-приморски и игуман манастира Острога Г. Амфилохије, на празник Светих апостола Стахија, Амплија и Урвана и других с њима, одслужио је Свету Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем Острогу, у којој су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца.

Саслуживали су му намјесник острошки протосинђел Павле, сабрат острошке обитељи јеромонах Сергије, настојатељ манастира Светог Василија Острошког у Манђелосу јеромонах Василије, подгорички парох протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, свештеник Небојша Грдинић из Њемачке и јерођакон Роман.

Велики број свештенства, монаштва и вјерника сабрао се на Светој Литургији. Након Светог Причешћа, архипастирском бесједом обратио се Високопреосвећени митрополит Амфилохије. Он је казао да је цијела Литургија сјећање на Господа нашег Исуса Христа.

- Свеукупна Божанствена Литургија је непрекидно подсјећање на живот и дјело богочовјечанског Господа и Бога и спаса нашега Исуса Христа који је рекао да нас неће оставити само него да ће послати Духа Светога. То сјећање на Њега је живо и живоносно сјећање, не само на оно што се догодило некада у прадревна времена, него на оно што се непрекидно догађа пред нама, у нама и са нама - казао је Митрополит Амфилохије и додао да је Господ непрекидно са нама.

Он је нагласио да се Светиња Тијела Христовог којим се причешћујемо даје само светима, односно крштенима, онима који су освештани, који се крсте у име Оца и Сина и Духа Светога, који су умрли са Христом и који васкрсавају са Њим. Такође, казао је да је Црква заправо Црква светих, пророка, апостола, свих светих кроз које је засијао Господ.

- Ево овдје у острошкој светињи су четири сасуда Божије благодати. Свети Василије, његов Свети Ђакон чије смо мошти открили у цркви Часног Крста, Преподобни отац Исаија који се овдје подвизавао прије Светог Василија и чијим стопама је Свети Василије допро у ову острошку пустињу и претворио је у светињу, Свети новомученик Станко који је својом мученичком крвљу посвједочио јединога Господа и спаса нашега Исуса Христа - казао је Митрополит Амфилохије.

Он је напоменуо да је велики благослов за нашу Свету Цркву што је Архијерејски Сабор у мају ове године открио и канонизовао двојицу нових светих Божијих људи из рода нашег светосавског, јер их је Господ прославио њиховим дјелима и Његовим присуством, а да је онда и Црква Божија дужна да такве прослави и упише у свој календар.

То су, казао је Митрополит Амфилохије, Свети Севастијан Џексонски (Дабовић), родом из Црмнице, који је био први наш свештеник рођен у Америци и други велики светитељ Свети Мардарије корнетско -либертвилски и свеамерикански, који је био први епископ наше Цркве у Америци, поријеклом из села Корнет у Љешанској нахији.

Митрополит Амфилохије је позвао све да у недељу, 15. новембра, дођу на свечано прослављење новопросијавшег Светитеља наше Цркве - Светог Мардарија Љешанско-либертвилског и Свеамериканског у село Корнет, гдје ће у 9 часова бити служена Света Литургија на темељима стародревног храма, и мјеста на коме је столовао његов претходник Митрополит црногорски Мардарије Корнећанин.

Извор: Манастир Острог