На Митровдан је служена Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

Tagged:
  • Наслов: Otac Branko Vujacic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 9:06 минута (1.56 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

У недељу, 8. новембра (26. октобра), 23. седмице по Духовима на празник Светога Великомученика Димитрија - на Митровдан, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија.

Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор и старјешина Саборног храма Драган Митровић уз саслужење протојерејâ Миладина Кнежевића и Бранка Вујачића.

Након читања из Светога Јеванђеља многобројно сабраном народу се пастирским словом обратио протојереј Бранко Вујачић.

Отац Бранко је у својој бесједи говорио о смислу оног прочитаног из Светог Јеванђеља, указујући управо на поменуте људске слабости себичности и халапљивости и прождрљивости.

Наводећи да су оне исте у сваком времену, како и онда у давној прошлости, тако и данас у данашњем времену.

Наглашавајући, да због пребивања у истима ми јесмо у немогућности да се обрадујемо спасењу и добру ближњега свога као и да се обрадујемо искрено и истински Господу, будући да смо у таквом стању заузети искључиво собом и својом прождрљивошћу.

Отац Бранко је такође поменуо ријечи Светога Владике Николаја Велимировића који је разобличио слабости : себичности, халапљивости и прождрљивости:

"Каже и Свети Николај, да нас управо Христос подсјећа на пост. Подсјећа нас на то да прождрљивост и халапљивост јесте мана, јесте наша слабост и није наша снага. Колико год се хранили тјелесно и јачали, ипак нас подсјећа да су уздржање и пост наша духовна и тјелесна снага."

Отац Бранко је у даљем обраћању такође навео и примјер Светог Димитрија Солунског као диван и изузетан примјер Божијег човјека који је био истински свјестан ове велике Божије истине. Као и то да је његова личност била пуна многих других врлина које је напослијетку прожимала велика љубав према Богу. Те да га као таквог дивног Божијег угодника прослављамо и њему се молимо не само у Грчкој, не само на овим просторима, него чак и у Русији, у далеком Сибиру.

Након што се вјерни народ у великом броју присајединио Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, свештенство Саборног храма је освештало славске колаче и славско кољиво. Напослијетку се протојереј Бранко Вујачић обратио свима сабранима свечарима и пожелио им срећан и благословен празник, као и срећну славу.

Борис Мусић