Прослављена слава храма Свете Петке у Пљевљима и крсна слава града

  • Наслов: Krsna slava Pljevalja
  • Албум: izvjestaji
  • Жанр: Blues
  • Година: 2015
  • Величина: 25:55 минута (4.45 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Епископ Јоаникије на слави храма Свете Петке у Пљевљима и крсне славе града: „Држава се мора поштовати, а она мора да уважи Цркву"

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Г. Јоаникије служио је, на празник Преподобне мати Параскеве, у уторак 27. октобра 2015, са вештенством Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Pљевљима.

Обраћајући се вјерницима, владика Јоаникије је казао да Света Петка спаја све православне народе, да је славе сви православци од светог града Јерусалима и воде Јордана, до грчких, бугарских, српских и руских земаља. Он је поручио да је обавеза свих људи и у овом времену да се уздигну изнад свакодневних ситних интереса, да једни другима праштају и да се мире. Према његовим ријечима, обавеза је поштовати државу, али и држава мора показати више поштовања према цркви.

„Памтимо ми и она времена када уопште није било странака. У новије време била је само једна партија, а данас их је много више, али ми у цркви видимо само народ. Уважавамо све и свакога, свачију слободу и свачији начин дјеловања, али све позивамо да чинимо добро своме народу, својој држави, једни другима, али и да уважавамо једни друге... И ова држава треба да уважи цркву, која је толике светиње подигла, која је светитеље родила и која је духовно утемељила Црну Гору, а не да је ставља на шалтер, да дође као просјак без игдје ичега да би се пријавила, па тек онда да буде призната и позната", казао је епископ Јоаникије.