Добротворно гусларско вече

Добротворно гусларско вечеУ четвртак 22. октобра 2015, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, одржано је добротворно гусларско вече, које је, поводом обнове храма Светог архангела Михаила у Милочанима код Никшића, организовало Удружење гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки“.

Храм Светог архангела Михаила, како се могло чути овом приликом, подигли су Марковљани. О времену градње цркве свједочи писмо које је капетан Новица Вукотић 1884. године упутио архимандриту Митрофану Бану, администратору Епархије захумске, молећи благослов за почетак храма, а тај документ се чува у архиви цркве. Градња је завршена 1893.

Обнову овог светог храма иницирали су мјештани Милочана са надлежним парохом свештеником Мирком Вукотићем, а њихов труд одлучили су да помогну и народни гуслари из Удружења „Хаџи Радован Бећировић Требјешки“ који се а радошћу одазивају свим хуманитарним акцијама.

Последње двије године црква Светог архангела Михаила је обновљена споља, уређен је плато испред храма, а и унутрашњост је дјелимично обновљена. Средства прикупљена на добротворној гусларској вечери намијењена су управо радовима на уређењу унутрашњости цркве и њеном фрескописању.

Добротворно гусларско вече

Сабрање је благословио јереј Мирко Вукотић, надлежни парох.

„Желим прије свега да заблагодарим Богу и Светом архангелу Михаилу који нас опет изнова сабирају и упућују да радимо оно на шта смо призвани. Част ми је заблагодарити Удружењу гуслара „Хаџи Радован Бећировић Требјешки“ чија је идеја била организовање ове вечери и наше сабрање у име Божје. Част ми је поздравити и њихове госте, они су их позвали, а ми смо им сви овдје домаћини“, рекао је свештеник Вукотић, поздрављајући Црквени одбор храма Светог архангела Михаила, чији је предсједник Александар Божовић, те бројне људе добре воље из Никшића, који су, на различите начине, помогли организовање ове добротворне вечери или својим прилозима учествују у прикупљању средстава за обнову храма у Милочанима.

Добротворно гусларско вече

У програму су учествовали народни гуслари из Удружења "Хаџи Радован Бећировић Требјешки“: Ђуро Крсмановић, Владо Николић, Рајо Јовановић, Горан Перовић, Никола Терић, Бајо Аџић, гости су били гуслари: Стеван Мишо Поповић и Здравко Кнежевић, те вокални солиста Зоран Џикнић.