Помен у Косијереву

Tagged:
  • Наслов: Otac Miodrag Todorovic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 10:38 минута (1.83 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

На празник Светог апостола Јакова и Светог Стефана Српског, у четвртак 22. октобра 2015, у манастиру Косијереву у Петровићима код Никшића, служена је заупокојена Литургија и парастос војницима Вучедолске бригаде Краљеве војске у отаџбини, који су пострадали за православну вјеру и слободу отаџбине у вријеме комунистичког насиља на Грахову 22. октобра 1944. године.

Литугију и помен у спомен-храму Светог апостола Луке у манастиру Косијерево, у чијој крипти почивају земни остаци једног броја страдалих војника Вучедолске бригаде, служили су свештенослужитељи Епархије будимљанско-никшићке: протојереји Петар Крговић, парох граховски и Миодраг Тодоровић, старјешина никшићке Саборне цркве и јереји Остоја Кнежевић и Раденко Копривица, парох бањски.

На Грахову је 22. октобра 1944. године невино страдало 250 људи, који су убијени од руке безбожних комуниста. Посмртни остаци њих око 100 је пронађено и похрањено у крипти храма Светог Луке, па се сваке године, од када је ова спомен-црква освештана 2004. године, врши парастос за покој њихових душа.

На овај дан свештенство Епархије врши, такође, и помен свим пострадалима у Другом свјетском рату од 1941. до 1945. на овим просторима, то јесте са подручја који је обухватала Вучедолска бригада, а то су Бањани, Опутна рудина, Каменско, Трепча, дио Вилуса итд.

Сабраном вјерном народу, саплеменицима и сродницима припадника Вучедолске бригаде Краљеве војске у отаџбини ријечима бесједе обратио се свештеник Миодраг Тодоровић, који је казао да нашим пострадалим прецима свако потомство дугује сјећање, молитве и да њихова имена остану уписана на Небесима док је свијета и вијека.