Саопштење Епархије будимљанско-никшићке: Полиција у Црној Гори ових дана хапси људе због – вербалног деликта

djurdjevi stupovi

На јавној расправи о Нацрту закона о вјероисповијести у Бијелом Пољу 7. септембра 2015, већина народа је понуђеном Нацрту изричито рекла НЕ, а распопу Дедеићу због вишеструке обмане и безочног вријеђања вјерских осјећања народ је одлучно рекао НАПОЉЕ! Увјерени смо да је оваква реакција народа била оправдана и да полиција нема право да спроводи репресивне мјере над онима који су се одазвали на јавни позив да узму учешћа у поменутој јавној расправи, без обзира што су протестовали. Нажалост, свједоци смо да у ове дане полиција то и чини, што значи да је још у Црној Гори на снази вербални деликт, против чега овим путем протестујемо и изражавамо нашу потпуну солидарност са онима које полиција незаконито приводи и малтретира.

Кад је већ тако, очекујемо да полиција хапси, приводи и испитује све редом, све оне који су се на било који начин (а њих је преко тридесет хиљада!?) изјаснили против поменутог наказног текста, претенциозно названог Нацртом закона.

Сви у Црној Гори, а посебно њена власт, треба да знају да народ оправдано реагује против оног ко се лажно представља, извргава руглу вјерску службу и вријеђа вјерска осјећања. Кад народ тим поводом протестује он је у сагласности са судском одлуком највеће црквене власти - Васељенске патријаршије, којом је Дедеић засвагда лишен свештеног чина, из чега происходи да је његово представљање у звању свештеника лажно и проклето.

Не признајући поменуту црквену одлуку, власт Црне Горе незаконито промовише Дедеића као свештено лице, чини га главним протагонистом једног неприхватљивог и назадног Нацрта закона и на такав начин прави нове раздоре у народу. Власт је отишла дотле да је почела да застрашује, хапси и малтретира оне који изобличавају организовани криминал са свештеним службама и чиновима. Нажалост, због оваквих поступака власти, нарочито због враћања у праксу вербалног деликта и увођења организованог криминала не само у економској и политичкој него и у духовној сфери, Црна Гора све више поткопава своје темеље и урушава саму себе.

Информативна служба Епархије будимљанско-никшићке