Велика је обавеза за све нас да достојно обиљежимо стогодишњицу знамените Мојковачке битке

Tagged:

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Чуда Светог архангела Михаила, у суботу 19. септембра 2015, Свету Архијерејску Лиургију у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу.

Саслуживали су јереји Александар Крговић и Данило Дамјановић, свештеници мојковачког Саборног храма и јерођакон Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

У току Литургије освештан је и преломљен славски колач у славу Светих Јоакима и Ане, који су слава црквеног хора из Мојковца.

Празник Чуда Светог архангела Михаила сабраним вјерницима, ријечима архипастирске бесједе, честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

На Бојној њиви, мјесту на коме су вођени окршаји знамените Мојковачке битке, у суботу 19. септембра 2015, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је обновљено спомен-обиљежје јунацима који погинуше за Крст часни и слободу златну у славном боју на Мојковцу.

Преосвећени Епископ је, по обављеном освећењу, одслужио са свештенством парастос славним јунацима Мојковачке битке.

Обраћајући се сабраном народу, Владика је указао на значај боја на Мојковцу, чија се стогодишњица приближава, „оне славне и велике епопеје нашег рода, славног и великог догађаја, који је понос не само града Мојковца, него и цијеле Црне Горе и читавог српства".