Саопштење за јавност ЦО Подгорице и свештенства Архијерејских протопрезвитеријата подгоричко-даниловградског и подгоричко-колашинског

Saborni hram Hristovog vaskrsenja u PodgoriciЦрквена општина Подгорица и свештенство Архијерејских протопрезвитеријата Подгоричко-Даниловградског и Подгоричко-Колашинског је на својој сједници 11. септембра 2015.г разматрало питање Нацрта закона о слободи вјероисповијести, који се налази у фази јавне расправе коју организује Министарство за људска и мањинска права.

Овом приликом изражавамо свој протест што је Нацрт овако важног и осјетљивог закона припремљен на нетранспарентан, нестручан и дискриминаторан начин. Посебно нас забрињава чињеница да је надлежно Министарство игнорисало благовремени захтјев Митрополије да се у Радну групу укључе стручни представници Цркве. Током поступка припреме, утврђивања и јавне расправе о Нацрту закона, Министарство је починило читав низ других процедуралних пропуста која су резултирала противзаконитим и неоправданим ограничавањем наших и права наших вјерника. Имали смо жељу и намјеру да на те преступе укажемо кроз учешће на јавним расправама у Бијелом Пољу и Котору. На жалост, Министарство као организатор округлих столова у оквиру јавне расправе није обезбиједило адекватне услове за пријем заинтересованих грађана, иако је по Уредби о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона ("Службени лист ЦГ", бр. 12/12) било дужно да то учини. На тај начин су бројни грађани, а вјерници посебно, од стране Министарства у чијој је надлежности афирмисање и заштита људских права додатно дискриминисани кршењем права на учешће на округлим столовима у оквиру јавне расправе о Нацрту закона.

Напријед наведено, као и много тога што се догађало ових дана, а посебно замјена теза од стране Министарства неоснованим оптуживањем наше Цркве, ради скретања пажње са сопствене одговорности због неодржавања и одлагања округлих столова, затим, права медијска хајка у којој се православни вјерници називају "руљом, окупаторима и потенцијалним терористима", привукло је велику пажњу грађана и беспотребно подигло тензије које су биле на ивици инцидента.

У том амбијенту недобронамјерног, а у неким ситуацијама и злонамјерног односа Министарства према Православној Цркви и њеним вјерницима, а њих је преко 70%, дочекујемо округли сто у Подгорици заказану, који је заказан за понедељак 14. септембра у 11 часова у старој згради Владе. Желимо још једном да саопштимо да смо као Црква изузетно заинтересовани да се ова јавна расправа одржи и да ћемо учини све са наше стране да она буде одржана, али исто тако очекујемо да ће Министарство схватити важност јавне расправе и обезбиједити адекватне услове да се иста може на законит, цивилизован и стручан начин одржати. Наша Црква ће делегирати своје званичне представнике, али и свако од нас као грађанин и држављанин Црне Горе има право да присуствује догађају и учествује у раду округлог стола и то нам право нико не може оспорити.

Будући свједоци великог интересовања, као и спремности надлежних из Министарства на још веће провокације и кршење закона, апелујемо на све који планирају да остваре своје право доласком на округли сто у Подгорици да аргументовано, стручно и у духу хришћанске љубави према Богу и према ближњима, узму учешће како би сви заједно и свако појединачно помогао и дао свој конструктивни допринос у припреми овог важног Закона. На тај начин остварујемо своје хришћанско звање и призвање да будемо свједоци, свуда и на сваком мјесту правде Божије, истине Божије и љубави Божије, али и равноправни грађани Црне Горе. Сматрамо да је свако вјерско, национално и страначко обиљежје тога дана сувишно, јер, по ријечима светог патријарха Павла, нека нам ријечи буду благе а докази јаки.

Овом приликом обавјештавамо и да ће Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије служити Свету Архијерејску Литургију у понедељак 14. Септембра у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици са почетком у 7 и 30 часова.

На крају, молимо се Васкрслом Господу да подари мира, љубави и слоге међу свим земаљским народима, а нарочито међу браћом, да нас својом неизрецивом љубављу загрли и да у Њему превазиђемо подјеле и раздоре који су увијек остављали дубоке и тешко зацјељиве ране.