Сабрање на Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Цетињском манастиру и Богословији 2015. године

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије служио је на Усјековања главе Светог Јована Крститеља, у петак 11. септембра 2015. године, Свету службу Божју у Цетињском манастиру.

У току литургије Митрополит је миропомазао нове чланове Цркве Христове Војина, Јована и Драгана, а по прочитаном јеванђељу, Владика је бесједио сабранима који су у великом броју дошли да се поклоне десници Светог Јована Крститеља.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је на руском језику посебно поздравио многобројне поклонике из Русије и Украјине који су се данас сабрали у Цетињском манастиру.

Након литургије за празник Усековања главе Светог Јована крститеља у Богословији Светог Петра Цетињског уприличен је ручак и свечаност на којој је Митрополит Амфилохије ученицима XXIV генерације обновљене богословије (2015-2020), уручио по примјерак Светог Писма и упутио им поуке за њихово даље школовање.

На свечаном ручку све присутнe поздравили су: протојереј Александар Тимотејев из Псовске епархије из Московске Патријаршије РПЦ.

У име домаћина све присутне поздравио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, Ректор Цетињске богословије, који је казао да нема ничег чему нас Господ учи што је само по себи лако, лијепо и слатко.

„Него је све у складу са оном Његошевом - васкрсења не бива без смрти. Васкрсења, то значи - правога живота, праве среће, праве љепопте. А тога не бива без смрти. Ето, томе нас учи овај данашњи празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља", казао је отац Гојко Перовић. Ректор је у име школе уручио захвалницу господину Вадиму Зеленеву из Москве за помоћ за школску библиотеку бројних наслова на руском језику.

Присутне су поздравили и г-ђа Дражена Борозан, предсједница Кола милосрдних сестара са Цетиња "Краљица Милена", г. Рајко Радусиновић, предсједник Црквене Општине Цетиње.

На крају ручка и свечаности Митрополит Амфилохије је поучио ученике говорећи им о Светом Владици Николају, светињама на Цетињу и о путу којим су кренули уписујући се у најстарију средњу школу у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије је казао да је Божје призвање долазак и ове генерације ђака првака Цетињске Богословије.

„Свуда је земља Господња и на сваком мјесту се узраста у Господу, али ово је велико мјесто, светих људи мјесто. Ово је мјесто прве штампане књиге на словенском србуљском језику. Велика је то ствар. Ово је мјесто светих мученика, Светога Петра Цетињског, бранитеља вјере и народа, српског народа и свега православног народа, и Петра Другог Ловћенског Тајновидца, највећега мудраца којега је изњедрио наш народ", казао је Митрополит Амфилохије. Владика је ђаке подсјетио да се на Цетињу налази и рука Светог Јована Крститеља. „Има ли ичег чудеснијег на земаљском шару од те руке? Ту је и дио Часнога Крста Христовога. Замислите, Крст на којем је Госпо разапет за спасење свијета - ево га ту. Ту је и Мајка Божја. Ово је краљевски град, град великих бранитеља вјере и отачаства", казао је Владика и пожелио ђацима Божји благослов да узрастају у вјери и науци Господњој.

Потом је Владика Амфилохије првацима подијелио Књигу живота, у којој је сабрана сва мудрост овог свијета - по примјерак Светог Писма, благословивши их, да сваки дан читају по 3 главе из Новог Завјета и по 5 глава из Старог Завјета.

 

А.В.