Саопштење Митрополије црногорско-приморске и Епархија: будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске

barski hram

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

И ЕПАРХИЈА БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКЕ,

ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКЕ И МИЛЕШЕСКЕ

7. септембар 2015.г.

Представници Митрополије Црногорско-Приморске и Епархија Будимљанско-Никшићке, Захумско-Херцеговачке и Милешевске су се 7. септембра одазвали непосредно упућеном позиву од стране министра за људска и мањинска права Суада Нумановића за учешће на округлом столу у Бијелом Пољу у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповијести. Наши представници су имали намјеру да на округлом столу, који је организовало Министарство за људска и мањинска права, изнесу агрументоване примједбе на Нацрт закона и укажу на противправност и неодрживост предложених решења.

Дужни смо да подсјетимо да је званични организатор округлог стола Министарство за људска и мањинска права и да тај ресор сноси моралну и законску одговорност за јавни скуп који је организовао. Министарство је, као и сви ми, имало прилику да се благовремено упозна са чињеницом да је предложени пропис изазвао огромно интересовање најшире јавности те је било природно да за одржавање скупа обезбиједи већу и адекватну салу за одржавање јавне расправе. Због тог пропуста Министарства, више стотина грађана је остало изван просторије коју је Министарство одредило за одржавање скупа. Велики број грађана које је на јавну расправу јавно позвало Министарство је био онемогућен да оствари своје право на учешће у раду округлог стола током јавне расправе о Нацрту закона. Подсјећања ради, Министарство је као организатор овог јавног скупа на више мјеста и више пута објављеним јавним позивом позивало и позвало грађане и друге организације да се одазову позиву за учешће на округлим столовима и јавној расправи. Из тих разлога, апсолутно је јасно да одговорност за организацију и одржавање реда на округлом столу у Бијелом Пољу искључиво сноси Министарство.

Црква нема могућности да утиче на спонтану реакцију грађана на јавној расправи у Бијелом Пољу. Треба имати у виду да на јавној расправи нису били присутни само православни вјерници СПЦ, како поједини медији погрешно јављају, него грађани различитих вјероисповијести и опредјељења. Грађани су на свој начин исказали свој однос према покушају грубог задирања у њихова вјерска осјећања и злоупотребу тих осјећања у политичке сврхе. Осим тога, посебно истичемо да није дошло до физичких напада и да су наши свештеници прибрано и достојанствено штитили ред и мир на скупу.

Нови процедурални пропуст Министарства за људска и мањинска права на округлом столу у Бијелом Пољу јасно указује на велико узнемирење јавности због задирања у осјетљиву област људских права, а посебно права на слободу вјероисповијести, и непобитно доказује неодрживост предложених решења у Нацрту закона о слободи вјероисповијести.