У недељу 6. септембра 2015. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија

Tagged:

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Кирило Бојовић - архијерејски замјеник митрополита Амфилохија за Епархију Српске Православне Цркве у Буенос-Аиресу и у Епархији централно-јужноамеричкој.

Началствујућем архимандриту Кирилу су саслуживали протојереј-ставрофор и старјешина Саборног храма Драган Митровић, протојереји Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић и Мирчета Шљиванчанин, као и јереј Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

Наиме, архимандрит Кирило је као дугогодишњи сабрат Цетињског манастира, професор Богословије "Свети Петар Цетињски" и главни уредник часописа "Светигора" по благослову митрополита Амфилохија отпутовао на нову дужност у Аргентину 7.  децембра прошле године (2014) гдје ево већ скоро годину дана вриједно и марљиво ради на организацији црквеног живота.

У протеклих пар седмица отац Кирило борави у Митрополији црногорско-приморској па је како и сам каже за њега велики благослов и велика част да служи поново у Саборном храму Христовог Васкрсења, будући да је и сам дио те духовне заједнице. Рекавши, да он сада јесте добио друго послушање у Цркви, али да се увијек са радошћу враћа у духовну заједницу из које је је и сам потекао и у којој се и сам духовно родио.

Многобројном сабраном вјерном народу се бесједом и поучним словом обратио управо отац Кирило, дотичући се у својој бесједи актуелних дешавања, прије свега оних који се тичу правног и законодавног поретка државе Црне Горе у погледу на вјерске заједнице.

Након Свете Тајне Причешћа којој се присајединио велики број вјерног народа, у Крипти Саборног храма уприличена је трпеза љубави, док се у припрати Саборног храма налазе пунктови, гдје сви људи добре воље и добре свијести долазе и потписују петицију за слободу вјероисповјести у двадесет првом вијеку, те тим и таквим потписом на један (ваљан) начин, свједоче истину, баш као и праве вриједности: љубав према Богу и Цркви Божијој и према основном праву, праву на слободу.