Eмиру Кустурици на „Тргу од ћирилице“ уручена награда „Печат Херцега Шћепана“

На књижевној вечери Емира Кустурице на Тргу од ћирилице уручена је награда „Печат Херцега Шћепана" познатом филмском редитељу и писцу Емиру -Немањи Кустурици. Уручењу награде, поред званичника из Херцег Новог, присуствовало је више од хиљаду грађана који су на овом мјесту незапамћеним аплаузом поздравили лауреата.

На почетку вечери Кустурица је читао одломке из своје аутобиографске прозе "Смрт је непровјерена гласина" нагласивши да је ту књигу он писао 12 година и закључио да се ништа на брзину не може урадити. Ни ћирилица се на брзину не може уништити. Ова књига је резултат дугог рада на филму и заправо слике које су забиљежене и дјеловале између живота и филма и склапање тих слика била је једна велика припрема за писање. У својој другој књизи „Сто јада" ја сам наставио да пишем први наслов, да наставим традицију приповиједања, која се код нас гаји уз огњиште...

Говорећи о награђеном аутору и његовом књижевном дјелу, Желидраг Никчевић је рекао:

Ево пред нама Емира Кустурице, човјека који је пронио славу и моћ српске фантазије широм свијета који, најблаже речено - на ову нашу страну не гледа благонаклоно.. Они који српски језик уопште не разумију, а и они који неће да га разумију, покорени су снагом те чисте фантазије, тим силовитим продором маште са истока, чудесима и сновиђењима, бескрајном радошћу и бескрајном тугом коју та машта васкрсава.

И заиста, није тешко установити да су се на ободу сррпских земаља по правилу јављале водеће фигуре и гласови - са сјевера Црњански, са југа Његош и Љубиша, са истока Бора Станковић, са запада Матавуљ, Кочић и Десница - и тако, тим феноменом укрштања тзв. периферних снага и њиховим дозивањем преко мапе, преко разних трауматичних зона, настаје наша национална духовна граматика И данашњи примјери, у које се тако силовито уписује Емир Кустурица, веома су увјерљиви: српска духовност у стопу прати судбину српског национа - казао је Желидраг Никчевић.

Он својим дјелима и својим књигама за нас чува драгоцјену духовну територију, и дарује нам, кроз своју биографију, фантастичне призоре своје маште. То богатство је непроцјењиво.

Емир Кустурица сву своју интелектуалну и умјетничку снагу посвећује одбрани те душевности и осјећајности: тамо гдје званична национална култура нема ни знања ни храбрости да припита: стварно, гдје нам је душа?

Гдје нам је племенити заступник српског Југа, Стефан Митров Љубиша? Гдје нам је, рецимо, Владан Десница? Или Симо Матавуљ. Или Михаило Лалић. А Емир Кустурица, велики мајстор приповједања, налази се овдје, међу нама, свој међу својима, на тргу и на трагу Херцега Шћепана, и та гласина је животом провјерена - закључио је Желидраг Никчевић.

Образлажући одлуку пјесник Радомир Уљаревић је рекао:

Својим књижевним и укупним умјетничким ангажманом Емир Кустурица баштини најплеменитије вриједности српске духовне традиције, пружајући немјерљив допринос одбрани угроженог идентитета и достојанства српског народа. У књизи аутобиографске прозе "Смрт је непровјерена гласина", као и у збирци прича "Сто јада", Кустурица истанчаним приповједачким нервом и неупоредивом снагом имагинације евоцира фасцинантне призоре сопственог одрастања, дочаравајући нам притом широку слику друштвених ломова уочи трагичног распада бивше Југославије. Носталгичан, ироничан, духовит и повремено веома дирљив рукопис великог умјетника драгоцјен је не само због своје крајње искрености и приповједачке увјерљивости, него и због храбрости да се аутобиографским штивом брани и заступа етика, лична и национална, у временима тешких искушења и моралних посртања. А то је типична андрићевска тема, трагична и дубока, обрађена на нов начин, са новом умјетничком снагом. Раскошним, неукротивим и самосвојним приповједачким даром Кустурица у савремену српску прозу уноси дух и снагу личног свједочења, доказујући још једном да нас врхунска умјетност богати и оплемењује.

Уручујући награду Трга од ћирилице - Печат Херцега Шћепана, са благословом Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, отац Радомир Никчевић је рекао:

Ми, овдје на Тргу од ћирилице, свједочимо да нам језик није случајно дат, да је мјера истинске писмености и описмењености, мјера човјековог уподобљења Богу, Слову, Христу Господу, вјечном смислу и вјечном поретку. Што је човјек дубљи, његова је духовна глад већа и њено намирење сложеније. Помјерањем своје енергије на разна поља културе, а у оквиру исте тежње да створи умјетничко дјело, наш знаменити редитељ Немања Емир Кустурица је увијек стваралачки дјелатан, претачући оно што је већ остварио у филмској умјетности, музици, књижевности, градитељству, увијек нов, препознатљив и свој, он свој умјетнички свијет изражава свим даровима које су му Богом даровани.

Зато награда Трга од ћирилице - Печат Херцега Шћепана, војводе Стефана од Светог Саве, нашег равноапостолског учитеља, печат који је у облику запете израдио академски вајар Ратко Вулановић, њему природно припада. Уручујући му ову симболичичку награду, желимо му да реченица његовог живота буде дуга, и да запете иза његових радова на општу корист српског народа, и свих љубитеља истинске умјетности буду честе и видљиве, рекао је уручујући печат у виду запете лауреату Емиру - Немањи Кустурици отац Радомир Никчевић.

Захваљујући на великом признању Кустурица је рекао: Јако је ова прича о ћирилици занимљива и везује се за велико искуство у историји човјечанства. Цезар је уништио све књиге и све што је постојало прије њега, а градитељ Кинеског зида поништио све само зато што је био у сумњи да му је мајка била проститутка. И кад се узме у обзир да је људска историја заправо један немилосрдни точак који се ваља, упркос истини да је историја таква какву је сада престављамо и каква је уопште у свијету тренутна ситуација, гдје само једна сила жели да наметне све живо другима, а то је дробљење и ситњење, питање гдје му је крај - наша обавеза је да будемо више него што је историја била толерантна и да увиђамо да поред латинице постоји и ћирилица. Ћирилица је право историјско благо, тако су писали Иво Андрић и Mилош Црњански...