Митрополит Амфилохије 18. јула одслужио Литургију у манастиру Светог Сергија Радоњешког на Румији

  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 16:11 минута (2.78 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

IMG_20150718_114403Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа,  служио је у петак 18. јула 2015. године, на празник Светог Сергија Радоњешког,  Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном овом Светитељу у Милићима на обронцима Румије.

Прије почетка Свете Архијерејске Литургије, Високопрепосвећени Митрополит Г. Амфилохије замонашио је искушеницу ове Свете обитељи и дао јој монашко име Серафима. Он је пожелио монахињи Серафими да је молитве њених небеских заштитника, Свете мученице Серафиме и Светог Серафима Саровског, прате на њеном монашком путу, и да ови Светитељи буду њени путеводитељи до краја живота и у вјеки вјеков.

У току Свете Архијерејске Литургије Митрополит Амфилохије је крстио дјечака Алексеја из Русије.

Он је посебно благословио Јурија Анатолијевича Аксентијева из Кијева, из Украјине, и његову часну супругу, свима нама познату и драгу, Оксану Сљусаренко досадашњу амбасадорку Укаријине у Подгорици.

Због њиховог труда, посебно труда г. Јурија, Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски одликовао је доктора економски наука г. Јурија Анатолијевича Аксентијева Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, због вјерности Кијевској Русији и јединству Православља, за показану дјелатну љубав на изградњи храма Светог Јована Владимира у Бару и других храмова у Митрополији Црногорско-приморској, а поводом његовог шездесетог рођендана.

Потом је око манастира прошла свечана Литија у славу и част Светог Сергија Радоњешког коме је посвећена ова Светиња. Високопреосвећени Владика Г. Амфилохије пререзао је славки колач поводом славе храма на обронцима Румије, а овогодишњи кумови славе Преподобног Сергија Радоњешког предали су дио славског колача брату Виктору који ће бити кум наредне године.

У повратку из манастира Светог Сергија Радоњешког Митрополит Амфилохије обишао је Питин поток и манастир Светог Николе на Румији.