Митрополит Амфилохије 11. јула служио Литургију на црквишту Скупо на обали Скадарског језера

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 13:12 минута (1.89 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

SAM_3002

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију на црквишту Скупо које се налази на обали Скадарског језера, преко пута манастира Космач.

На том мјесту постоје остаци древнога храма који, по мјесном предању датира из времена зетскога обласног господара Ивана Црнојевића.

Не зна се коме је храм био посвећен, па је Митрополит Амфилохије дао благослов да се храм обнавља, да буде метох манастира Космач и да буде посвећен Светим бесребреницима Киру и Јовану будући да Црква данас слави празник преноса њихових моштију.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да ову древну светињу треба да обновимо не ње ради него нас ради.

„Овдје су се наши преци сабирали и учили се вјери правој, оној тврдој, Божјој вјери. Овдје су се храбрили том неуништивом вјером и испуњавали се богољубљем и братољубљем. То је смисао свих храмова подигнутих на земљи, то је смисао и манастира Космача, то је смисао и овога светога храма", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије приређена је за све учеснике данашњег сабрања трпеза хришћанске љубави.

Митрополит Амфилохије је синоћ у манастиру Светог Николе на Ободу Црнојевића замонашио искушеницу Маријану Драшковић којој је дао монашко име Магдалина.