Митрополит Амфилохије у Београду одржао састанак Организационог одбора Међународног научног скупа „Религија, политика и право“

Foto Sastanak org. odbora naucnog skupaСАСТАНАК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА
МЕЂУНАРОДНОГ НАУЧНОГ СКУПА
„РЕЛИГИЈА, ПОЛИТИКА И ПРАВО „

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. др Амфилохије је 25. јуна 2015. године у Београду одржао састанак Организационог одбора међународног научног скупа "Религија, политика и право". Састанку су присуствовали др Јован Ћирић, научни савјетник и директор Института за упоредно право, проф. др Мирољуб Јевтић, редовни професор на Факултету политичких наука, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, научни сарадник и координатор Правног савјета Митрополије Црногорско-Приморске и Милош Станић, истраживач-сарадник Института за упоредно право.

Међународни научни скуп "Религија, политика и право" ће се одржати 2. и 3. октобра 2015. године у Будви у организацији Митрополије Црногорско-Приморске, Института за упоредно право и Центра за проучавање религије и вјерску толеранцију из Београда. Чланови Организационог одбора су информисали митрополита о досадашњим активностима на припреми овог међународног научног скупа. Посебно су истакли да је ријеч о научном пројекту. Указали су да је одзив позваних научних радника изузетан те да је до сада пристигло четрдесетак научних радова угледних стручњака из Црне Горе, Србије и иностранства. На састанку је дефинисано да 15. јули ове године представља крајњи термин за достављање научних радова.

Митрополит г. Амфилохије је указао на значај одржавања овог међународног научног скупа у Црној Гори. Истакао је да је ријеч о великој и значајној теми посебно данас у секуларним државама како би се, кроз научни приступ, јасно уочила не само историјска него и данашња неминовна повезаност религије, политике и права при чему свака од тих друштвених категорија, без обзира на њихову упућеност, повезаност и испреплетаност, увијек задржава своје посебности. Вјера данас, као и увијек, има посебно мјесто не само у индивидуалном човјековом животу него и у читавом друштву. Црква и вјерске заједнице своју мисију врше у конкретним политичким и правним системима држава у којима се налазе те и на тај начин представљају друштвене и правне категорије. Из тог разлога, истакао је митрополит, научни реферати који буду поднијети на научном скупу долазе у правом тренутку, јер се у Црној Гори припрема нови Закон о слободи вјероисповијести којим ће се нормирати остваривање слободе вјероисповијести на индивидуалном и колективном нивоу, али и уредити правни положај Цркве и вјерских заједница, као и њихов однос са државом.

Организациони одбор је донио одлуку да се зборник научних радова објави прије почетка научног скупа на који ће бити позвани и представници државних органа и научних институција Црне Горе. По благослову митрополита г. Амфилохија у Организациони одбор међународног научног скупа су, осим о. Велибора Џомића, испред Митрополије Црногорско-Приморске укључени и протојереји-ставрофори Обрен Јовановић, секретар Митрополије,  и Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, и Славко Крстајић, директор "Одигитрије".