Радију „Светигори“ награда Удружења књижевника Црне Горе

radio-svetigora-346x125

-Косово нас је учинило небеским народом. И када кажемо да су Срби небески народ, тиме не национализујемо небо, него онебесујемо Србију и дајемо јој вјечни смисао. Ми овим пјесничким сабрањем показујемо да смо тијело од тијела истих оних јунака који су жртвовали све да би добили небо казао је у Видовданској бесједи протојереј Предраг Шћепановић.

На Видовданском пјесничком бдијењу које је одржано у Духовном центру „Свети Симеон Мироточиви” уручене су награде Уцружења књижевника Црне Горе. „Видовданска повеља“ за поезију, награда коју додјељује Трибина „Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе, уручена је, одлуком жирија, књижевнику Влајку Ћулафићу. Жири у саставу прогојереј Предраг Шћепановић, књижевници Бећир Вуковић и Милица Краљ, предсједник, донио је једногласну одлуку да се ова књижевна награда за поезију додијели Ћулафићу за књигу пјесама „Кад свијетом промијеним“.

– Пјесник Влајко Ћулафић књигом „Кад свијетом промијеним” представља цјеловит поетички програм кроз подробне осврте и бритке коментаре на доба разградње и растемељења традиционалних вриједности, постапокалиптичну драму бића које је изгубило сигуран ослонац исказану енергичним ритмом и потресним сазвучјем, наводи се у саопштењу жирија.

Одлуком жирија Видовданска повеља за чување традиционалног, православног, културног и слободарског насљеђа уручена је мр Слободану Чуровићу за књиге „Православни српски календар” и „Принцип поново у Бечу”.

Ове књиге су израз вишевјековног родољубља, сасмопрегорни подсјетници на најбитније датуме православне, слободарске традиције у сабиратељском саборном духу.

Новоустановљена награда „Видовданска ријеч“ за медијски допринос афирмацији и унапређењу дјелатности

Удружења књижевника Црне Горе и његових чланова, жири у саставу Слободан Чуровић, Милица Краљ и предсједник Перивоје Поповић додијелио је радију „Светигора” редакцији за културу, за изузетан допринос у представљању и подршци активностима Удружења као институције културе од посебног значаја и вишедеценијског трајања не само иа домаћој већ и на међународној књижевној сцени. Кум и иницијатор ове награде је књижевник Ђорђе Брујић.

Захвалница за свесрдно учешће у многим књижевним програмима уручена је глумици Лали Новаковић. Поред плакета, награђенима су уручене и иконе Богородице.

Вече је водила уредница Књижевне трибине „Ријеч“ УКЦГ, пјесникиња Милица Краљ.

Пјесници стихом китили Видовдан

Пјесници који су својим стиховима уљепшали Видовданско пјесничко бдијење које се већ 15 година одржава су: Ранко Јововић. Илија Лакушић, Радован Марков Караџић, Нада Павићевић, Вукић Гаро Брајковић, Божо Вучић Божан, Милета Булатовић, Славица Дедић, Мијо Јанковић, Милојка Јововић, Милан Рајовић, Слободан Милић, Андрија Маркуш, Миодраг Милошевић, Ранислав Ачковић, Веселин Вујовић Вивет, Веселин Ракчевић, Перивоје Поповић, Милица Краљ, као и лауреати Влајко Ћулафић и Слободан Чуровић. Гост Видовданског пјесничког бдијења био је Петко Каневски, бугарски пјесник и члан Савеза писаца Бугарске, који је такође казивао стихове, а које је преводио Веселин Ракчевић.

Вјечни и непролазни смисао

– Море и море проливене крви косовских јунака опомињу нас ове ноћи када улазимо у свети празник Видовдан, дан када смо прогледали и када смо се откачили од губавог царства земаљског и опредијелили за царство небеско. Многи мисле да је Косовска битка пораз, а сви велики и свети Срби су мислили да управо Косовска битка није зауставила точак историје, него му је управо дала вјечни и непролазни смисао казао је свештеник Предраг Шћепановић у Видовданској бесједи. Он је додао да је то јединствен случај у историји, да се изгуби битка, да се изгуби рат, а да остане идеологија 626 година.

– Надамо се да је тама која је пристиснула Косово, само привремена, закључује он.

А. Ћ.

Извор: Дан