Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Брестовику код Београда на Мартиријуму Светих Ермила и Стратоника

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 11:43 минута (2.02 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

05

Митрополит Амфилохије: Мартиријум светих Ермила и Стратоника темељ је наше свеукупне хришћанске историје

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, 24/11. маја 2015. године, када прослављамо 318 отаца Првог Васељенског сабора и Свете Ћирила и Методија, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је свету Литургију у Брестовику на Мартиријуму Светих Ермила и Стратоника, првих београдских мученика. Саслуживали су јереј др Оливер Суботић, јереј Александар Митровић и ђакони Драган Неђић и Никола Радовић.

Пригодном беседом верном народу се обратио Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у којој је истакао да су библијски стихови Господ је просвећење моје и Спаситељ мој кога ћу се бојати били и остали идеја водиља како Светих Ермила и Стратоника тако и свих хришћана до данашњих дана. Митрополит је истакао да је крв мученичка коју су пролили ови светитељи осветила овај Мартиријум, који је најсветије место у Београду. Да није било страдања за веру Христову Светих Ермила и Стратоника, не би било ни свих осталих храмова на овим просторима.

Благословом Митрополита установљено је да се од данас сваке године у Недељу уочи Духова празнује и Сабор Светих Ермила и Стратоника, где ће се сабирати цео Београд на њиховом Мартиријуму и на тај начин достојно прослављати ове дивне Божје угоднике.