Митрополит Амфилохије на Васкрс одлужио Литургију у Саборном храму у Подгорици

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2015
  • Величина: 22:22 минута (3.84 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC02514Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством централну Васкршњу литургију у Митрополији црногорско-приморској у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Јутрос је, пред почетак Литургије у подгорички Саборни храм и у Цетињски мансастир у току Васкршњег јутрења, први пут у историји, благодатни огањ донијет из Јерусалима у Црну Гору.

У току Свете службе прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја са свим Епископима наше помјесне цркве.

Mитрополит Амфилохије је на крају Литургије рекао да је долазак благодатног огња велики благослов за вјерни народ Митрополије и да нас он подсјећа „на љубав која нас обједињује, и да смо били Јерусалимска црква, као што смо били кроз вјекове".

„То што сада неки то доводе под знак питања, стварајући неке нове секте и своје цркве, не Божје већ безбожне ради својих интереса, и то је неко свједочанство да смо ми Божја, Јерусалимска црква којој ни врата пакла одољети неће", казао је Владика Амфилохије.

Он је навео да и данас постоје људи - Јудини сватови који Христа, Његову љубав Божанску и Његову свјетлост продају за 30 сребрњака.

„Они за своје интересе продају и Бога и душу. Тако је и свуда у свијету, па и овдје у Црној Гори. Они су постали таоци својих идеја, својих раскола, својих диоба", казао је Владика.

Митрополит је рекао да овдашњи властодршци хоће да уједине Црну Гору, не са правом, истинском Европом, већ са оном која нас је бомбардовала у Првом и Другом свјетском рату и 1999. године.

„И која је преко свог НАТО пакта затровала Европу мржњом. Власт је довела до многих раскола у Црној Гори. На темељима тих раскола она представља Црну Гору као једну крпу којом треба да кроз НАТО интеграције обрише стражњицу Западне Европе", поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је рекао да Црна Гора умјесто тога треба да помогне Европи да расформира НАТО пакт који је „постао насилни систем који господари судбинама свијета".

Р.В.